contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Placinte Poale-n Brau

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Este prima data cand fac asa ceva, asta pt ca nu am avut curaj sa incerc aluaturi dospite. Pana cand am vazut ca aluatul de patiserie pt choux-uri si ecleruri imi reuseste, si atunci am fost aproape sigura ca nici de data asta nu voi da gres. Ce legatura este intre aluatul dospit si cel de patiserie, veti vedea imediat.

Am folosit asa: aluatul:  cca 700 g faina (depinde de calitatea si de gradul de umiditate cata folositi exact), 4 oua, 100 g unt, 4 linguri de ulei, 100 ml lapte, 4 linguri de zahar, un praf de sare, un pachetel de drojdie uscata, un ou pt uns pe deasupra.

Umplutura: 300 g branza de vaci, proaspata, 1 ou, o lingura de gris, 5 linguri de zahar, un pachetel de zahar vanilat, 2 maini de stafide.
Mai intai am luat o lingura de lapte cald si l-am amestecat cu drojdie, cu putin zahar si o lingurita de faina. Asta a fost maiaua. Apoi am pus restul de lapte la fiert cu o lingura de ulei. Cand a dat in clocot, am luat ibricul deoparte si am adaugat o mana de faina amestecand des cu o lingura de lemn ca sa se omogenizeze aluatul. Am lasat la racit.
Faina am pus-o intr-un lighenas, am facut o gaura in mijloc si am pus acolo maiaua, ouale, sarea, untul si aluatul oparit. Am amestecat bine si am framantat pana cand am obtinut un aluat potrivit de tare, bun de intins. Am continuat framantatul adaugand cele 3 linguri de ulei ramase. Am framantat cca 15 minute apoi am lasat aluatul la dospit pana cand si-a dublat volumul.

Dupa aceea am impartit aluatul in mici turtite pe care le-am aplatizat cu mana in forma aproximativ patrata.
Am umplut fiecare placinta cu un amestec format din branza de vaci, ou, zahar, stafide, zahar vanilat si gris. Daca branza nu este indeajuns de grasa, se poate adauga putin unt sau smantana in umplutura.

Dupa care se aduna colturile placintei, cate doua, asa ca in pozele de mai jos:
Placintele se pun in tavi unse cu ulei sau cu unt solid

Se mai lasa cca 15 minute la crescut, eventual pana cand cuptorul este bine incalzit, apoi se ung cu ou batut

si se coc la foc potrivit pana cand se rumenesc frumos si nu mai puteti astepta de mirosul care va imbie :)  de regula placintele sunt gata in cca 40 de minute.

Cand se mai racoresc un pic, se desprind cu lama unui cutit de fundul tavii, se pudreaza si se servesc calde, aburinde aproape.
Pofta buna! :)

Si reteta din care m-am inspirat oarecum, din Sanda Marin: