contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Placinte Cu Ciuperci

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

O  reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

In weekend m-am pricopsit cu o cantitate de ciuperci, niste palarioase mari, albe si tare frumoase. Am pus sa curat si sa spal cateva, dar m-am trezit ca umplusem un castron destul de maricel, cam multe pentru niste paste cu ciuperci si sos alb. Si , tot zicandu-mi: sunt prea multe, sunt prea multe, m-am pomenit cu un ceaunel de ciuperci gata facute si-o cratita de sos alb pe langa. Pai fac niste paste cu ele si restul? Initial am hotarat ca le maninc asa, fara nimic pe langa, dar parca mi-era mila sa le las asa singurele… doar ele si sosul. Si tot uitandu-ma in stanga intr-o revista, in dreapta intr-o carte, imi cad  ochii pe niste placinte. Si uite-asa am demarat operatiunea Placinte cu ciuperci sau cum sa nu arunci niste ciuperci cu sos :)

Placinte cu ciuperci

Ingrediente pentru reteta de Placinte cu ciuperci

pentru aluatul de placinte

  • 500 gr faina de grau
  • 10 gr drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar
  • 100 ml ulei
  • 150 ml apa calduta
  • 50 ml lapte caldut
  • un strop de sare

pentru umplutura

  • 500 gr ciuperci (dar merg si mai multe)
  • 1 ceapa mare tocata marunt
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 3 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 lingurita faina
  • 300 ml lapte

pentru uns deasupra

  • 1 galbenus
  • 2-3 linguri lapte rece
  • casvacal ras

 Mod de preparare pentru reteta de Placinte cu ciuperci

Eu folosesc masina de paine, de foarte multe ori pentru framantat si dospit. Recunosc asta si nu consider ca nu sunt un food-blogger bun sau ca as fi vreo lenesa. Pur si simplu economisesc timp si efort, timp pe care pot sa il folosesc altfel: scriu, invat, muncesc, sau pur si simplu ma hlizesc cu Miru. Nu vad de ce m-as speti framantand si nici de ce as face vreo caldura inutila prin casa doar ca sa vad cum creste aluatul ala. Serios! Iar pe Mr. Tef nu il pun sa framante, pentru ca nu are sens sa stau sa-l spal, sa-l curat, sa-l bibilesc si lustruiesc pentru 500 de gr de faina si tot trebuie sa fac ceva caldurica prin bucatarie mai apoi. Imi e mult mai simplu cu masina de paine care are program special de framantat si dospit si e mult mai simplu, repet.

Deci… in cuva masinii de paine (sau in bol si framantati) puneti faina, sarea, drojdia uscata, zaharul si laptele caldut. Apoi pornim masinaria si in timp ce amesteca ii turnam incetisor cate putina apa calduta. La final vom adauga si uleiul si daca vi se pare ca mai e nevoie de faina, mai puteti adauga. Am observat ca uneori cantitatea de faina poate varia in plus sau minus cu aprozimativ 50-70 gr, depindede tipul de faina folosit,de calitate, grad de uscare… zic si eu..

Apoi lasati masina sa isi faca damblaua sau puneti aluatul la loc cald, ferit de curenti de aer rece.

Intre timp faceti repede umplutura. Spalati ciupercile si tocati-le marunt. Tocati ceapa si caliti-o in ulei pana se albeste si devine sticloasa. Adaugati ciupercile tocate marunt, puneti un capac si dati focul la mic. In cateva minute veti vedea ca ciupercile se vor inmuia lasand ceva apa. Adaugati un strop de sare, piper prospat macinat si eventual o canuta de apa. Acoperiti cu un capac si lasati la foc mic, 15 minute. Intr-o cratita mica puneti o lingura de ulei si o lingurita de faina, totul pe foc mic. Amestecati si imediat ce s-a ingrosat  adaugati cate putin lapte cald si amestecati. procedati asa pana ce se termina intreaga cantitate de lapte. Fierbeti usor, pe foc mic, pret de cateva minute, pana ce amestecul capata consistenta fluida a unei smantani groase. Incorporati ciupercile si amestecati. Lasati la racit. Va spun sigur ca merge si mai mult decat 500 de gre de ciuperci, dar eu pentru ca am preparat si niste spaghete cu ciuperci si sos alb (fara sa amestec sosul cu ciupercile, asa cum am facut la placinte) doar cam atitea ciuperci si sos separat mi-au mai ramas. Asa incat puteti plusa la cantitatile de la umplutura, in special daca va plac ciupercile. Si daca va ramane ceva din cantitate , fierbeti niste paste. Nu veti regreta!

Placinte cu ciuperci

Scoateti aluatul din cuva masinii pe blatul de lucru infainat. Luati cate o bucatica de aluat, indideti-o cu degetele, cu palma sau cu sucitorul. Puneti din compozitia de ciuperci in mijlocul bucatii de aluat cate o lingura de ciuperci. Aduceti marginile de aluat in mijlocul ei si presati usor, ca si cum ati strange o boccea. Eii bine, pentru cine are ceva experienta sau rabdare, le puteti impacheta fix asa cum vreti voi, ca la poale-n brau daca vreti. Eu nu sunt nici prea artistica, nici cu multa rabdare asa incat… adunati in mijloc si gata.

Puneti placintele pe rand, una cate una in tava si mai lasati cam 10 minute, acoperite cu un prosopel. Ungeti-le cu galbenus de ou batut cu 2 linguri de lapte rece si presarati deasupra cascaval ras.

Dati la cuptor, incalzit inainte si coaceti la foc moderat 30 minute. Consumati-le calde sau reci, dupa cum doriti. Important e ca acest aluat se pastreaza pufos si proaspat si dupa 3 zile. Am facut experiemntul de a ascunde una din aceste placinte cu ciuperci, in cuptorul aragazului pentru ao putea verifica si dupa 2-3 zile :) ) perfecte!

Pofta buna la Placinte cu ciuperci si o bere rece!

Placinta-cu-ciuperci-3

Acest articol Placinte cu ciuperci apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.