Placinte Ca Pe Valea Ampoiului Coapte Pe Lespede (tigaie)
articol scris de adriana_lucia blog adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
M-am intalnit pentru prima data cu placintele coapte pe lespede in urma cu aproape 20 de ani, cand l-am cunoscut pe sotul meu, originar de pe Valea Ampoiului (jud. ALBA )
Aceste placinte erau si inca mai sunt , dulcele cel mai des intalnit in acea zona.
Se fac aproape la fiecare sfarsit de saptamana, la sarbatori, pentru a fi duse la camp ...in serile de claca, sau atunci cad se reuneste familia.
De copt se coc pe lespede...un fel de tigaie de fonta (bediug ), pe care majoritatea il au mostenire de la stra-strabunici.
Cand ma nimeresc prin zona, o ajut pe soacra mea sa faca aceste placinte...de altfel , de la ea am invatat sa le fac.
Desi imi ies foarte bune placintele, niciodata n-am reusit sa le fac asa bune ca ale soacrei mele.
Totusi, ma incumet sa va dau reteta lor si sa va indemn sa le faceti si voi.
Chiar daca nu dispuneti de lespedea cu pricina, le puteti coace intr-o tigaie de fonta sau chiar si in tigaia nonaderenta.
Numai ca....desi o sa fie bune, n-o sa le egaleze pe cele coapte pe lespede ;)
Insa si asa, tot merita facute ;).
Asadar :
pentru aluat aveti nevoie de 1 kg de faina 000 /1 pliculet drojdie uscata ( sau 40g drojdie cruda/ proaspata )/ 50g unt topit / 5 linguri de ulei/ 3 linguri de zahar/ 2 galbenusuri de ou/ 2 lingurite rase de sare....si cca 600 ml apa calduta.
Intr-un castron puneti faina , drojdia si zaharul si faceti o maia cu cca 200 ml apa calduta.
Lasati drojdia sa lucreze cca 10 minute, apoi adaugati untul topit amestecat cu uleiul, cele doua galbenusuri , sarea si restul de apa....
Framantati numai pana reusiti sa incorporati toata faina.
Lasati aluatul sa creasca cca o ora, timp in care puteti pregati umpluturile.
Eu am facut o umplutura de branza sarata de vaci : am dat pe razatoare 350g branza pe care am amestecat-o cu cele doua albusuri ramase de la aluat si 3 linguri de zahar... (daca nu va place amestecul de dulce /sarat, puteti renunta la zahar . adaugati peste branza marar verde sau chimen. pentru varianta dulce puteti adauga zahar vanilat sau coaja de lamaie ) .
Pentru umplutura nr 2 am calit o varza mica cu sare si piper.
Iar pentru umplutura nr 3 , am folosit gem de prune.
Aluatul se imparte in 12 bilute egale ,pe care le puneti pe masa de lucru presarata cu faina.
Apoi purcedeti la formatarea placintelor ;)
Fiecare biluta de aluat se intinde putin...apoi se pune umplutura ( 1-2 linguri )...
....se impatura marginile placintei peste umplutura, la fel ca in poza ;)
si se sigileaza bine toate pliurile .
Cu sucitorul se intinde placinta la dimensiunea dorita, insa nu inainte de a o intoarce cu pliurile dedesupt !!!
Pentru o reusita sigura va sugerez sa urmariti cu atentie pasii din poze !!!
Coaceti placintele in tigaia ( ma indoiesc ca aveti lespede ;) ) bine incinsa , unsa cu putin ulei.
Incercati sa pastrati temperatura de sub tigaie cat de cat constanta.
Focul nu trebuie sa fie mai mare de mediu, altfel le veti arde, fara sa le coaceti !!!
Se coc maxim 3 minute pe fiecare parte, insa puteti urmari sa arate ca cea din poza ;)
Completati cu foarte putin ulei si cand intoarceti placinta.
Cel mai bine este sa va folositi de o pensula, rezistenta la caldura pentru operatiunea asta :)
Mama avea o pana de gasca :)) cu care ungea tigaile ( mi-am amintit acum :) )
...astea sunt cele cu branza ....
iar acestea sunt cele cu gem de prune :)
Astora le-am presarat zahar tos, asa cum face soacra mea :)
Incercati-le , n-o sa va para rau ;) !
Sa fiti iubiti ! :)