Placinta Taraneasca Cu Varza
articol scris de retetecalamama blog retetecalamama.ro
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru unii poate suna neobisnuit, pentru altii reprezinta o placuta aducere aminte. Demultisor nu am pregatit o placinta cu varza si pur si simplu mi s-a facut dor, asa ca m-am pus pe framantat, uns, intins, calit varza - si iata ce a iesit:
Ingrediente:
800 de grame - 1 kg. de varza gata calita
1 lingura cu varf de pesmet
1 ou
Aluat:
300 de grame de faina 000
200 - 250 ml de apa - in functie de calitatea fainii
cateva picaturi de otet
o lingurita rasa de sare
aproximativ 80 de grame de untura de porc la temperatura camerei
1 ou batut pentru finisat
Preparare:
Pentru umplutura, se caleste varza dulce tocata fin (o varza mica ~ de 1,5-2 kg.) in aproximativ 80 ml. de ulei, cu sare si piper. Se supravegheaza in permanenta sa nu se prinda, eventual se adauga cate putina apa fierbinte, pana ce varza este gata. Se adauga o legatura de marar tocat si se amesteca. Se lasa sa se raceasca si se adauga pesmetul si oul:
Se amesteca bine si se lasa deoparte.
Din faina, sare, otet si apa calduta se framanta un aluat neted, elastic si nelipicios. Apa se va adauga cate putin, atat cat este nevoie pentru o consistenta ideala a aluatului - nici tare, nici moale.
Aluatul se infoliaza si se lasa la odihna 30 de minute, apoi se imparte in 10 bile cat mai egale (la mine sunt mai numeroase bilele pentru ca, de fapt, am facut doua placinte):
Se ia o bila de aluat si se aplatizeaza cu sucitorul, obtinand un cerc de aproximativ 20 de cm. diametru. Se unge suprafata cercului cu untura - nu e cazul sa ne zgarcim, aluatul oricum va contine mult mai putina grasime decat un foietaj normal, din aluat frantuzesc, in schimb va fi foarte fraged si savuros, gustul unturii nu se va regasi in preparatul final:
In continuare, se procedeaza la fel cu celelalte bile de aluat, suprapunand cercurile unul peste altul, fiecare fiind uns cu untura, ultimul, insa, cu o cantitate mai mica, doar atat cat sa nu se usuce aluatul (repet, se vad doua "turnuri" de aluat pentru ca am facut doua placinte, pe una am daruit-o):
Se acopera "turnul" de aluat cu o folie si se lasa la odihna 15-20 de minute.
Este momentul sa se aprinda si cuptorul, setand temperatura la 190 de grade Celsius.
Dupa trecerea timpului de odihna, "turnul" de aluat se intinde cu sucitorul - manopera ceva mai delicata, pentru ca straturile au tendinta sa alunece. Pentru ca operatiunea sa fie incununata de succes, se incepe intinderea cu sucitorul de la mijloc si se deplaseaza catre margini, apasand cu delicatete. Se intinde aluatul intr-o foaie cam de 50 de cm diametru, careia i se decupeaza marginile:
Se aseaza umplutura la mijloc, se aplatizeaza si i se da o forma rotunda, apoi se trag marginile aluatului catre centru, acoperind varza calita, evitand sa se aglomereze mult aluat la un loc:
Placinta se rastoarna pe tava acoperita cu hartie de copt. Din marginile decupate, eu i-am facut un decor sub forma de grilaj, apoi am uns suprafata placintei cu oul batut:
Se introduce tava in cuptorul deja bine incins, unde se lasa apoximativ 30 de minute (in functie de cuptor), pana ce se rumeneste frumos:
Se lasa sa se racoreasca putin (e minunata calda, cu smantana sau iaurt, dar sotului meu, de exemplu, ii place si rece), apoi se taie:
Aluatul crocant si fin se desface in foite, contrastand placut cu umplutura de varza calita. O portie, garnisita cu smantana si un fir de marar:
Copyright http://cuinabanateana.blogspot.com/ by Laura Laurentiu