Placinta Taraneasca Cu Branza Sarata
articol scris de Andie blog reteteveggie.com
Nu sunt un fan al retetelor cu poze pe etape, pentru ca mi se pare ca ia din misterul descoperirii propriei intuitii in bucatarie si uneori chiar anuleaza posibilitatea producerii gafelor memorabile, cele de care vom rade cu pofta peste multi, multi ani. Insa reteta asta de placinta taraneasca e ceva cu totul special, care ma tem ca n-ar iesi daca n-ar fi explicata mai bine. Si care, sincer, merita toata atentia noastra.
Ingrediente
Pentru aluat: 500 g faina, plus extra pentru framantat
4 linguri de ulei, plus extra pentru uns tava/framantat
200 ml apa
1 lgt bicarbonat de sodiu
1 praf de sare
Pentru umplutura: 500 g telemea usor sarata, zemoasa
5 oua de tara
1. Intr-un bol pregatim amestecul de branza si oua, amestecand usor cu furculita pana se faramiteaza. Dam deoparte.
2. In alt bol turnam faina, sarea si bicarbonatul, facem un cuib in mijloc si incepem sa turnam apa, intai jumatate din cantitate, urmata de 2 linguri de ulei, apoi cealalta jumatate si 2 linguri de ulei, si incepem sa formam coca si sa o framantam, aproximativ 10 minute. In functie de cum arata coca, e posibil sa mai aveti nevoie de faina – daca este prea lipicioasa – sau ulei, daca vi se pare prea sfaramicioasa si prea putin elastica.
3. Impartim coca obtinuta in doua, intindem fiecare bucata putin cu vergeaua, ca pe doua mini-pizze, apoi ungem o parte cu putin ulei iar deasupra o lipim pe cealalta. Le intepam bine cu incheieturile degetelor, iar apoi trecem la intins.
4. Intindem foaia cu ajutorul unei vergele pana devine subtire ca o foaie de hartie, avand un diametru de cel putin un metru. Dupa cum vedeti din poza, aluatul a acoperit toata masa, deci nu exagerez.
5. Presaram deasupra bucatile de branza in amestec, iar apoi taiem cercul in doua bucati egale. Rulam fiecare bucata spre centru, din ambele laturi, astfel incat sa obtinem cate un rulou lung (cat masa).
6. Taiem cele doua rulouri obtinute in bucati, in functie de dimensiunea tavii noastre, ce a fost tapetata in prealabil cu putin ulei.
7. Putem sa stropim deasupra tot cu putin ulei, sau cu un ou batut si sa presaram putin zahar brun. Odata asezate in tava, rulourile mai trebuie sectionate din loc in loc (vezi foto) pentru a permite o coacere mai buna. Dam la cuptor pana devine rumena si frumoasa!
Love, love, love this pie! Arata senzational, iar gustul e cel de-acasa, umami pur Stiu ca initial poate parea greu de facut – chiar imposibil daca n-ai vergea sau o coada de matura subtire cu care sa intinzi aluatul – insa credeti-ma, once in a blue moon, merita!
Va imbratisez cu drag, mult mult drag,
Andie