Placinta Sarbeasca – Placinta Banita
Sotia colegului nostru s-a gandit sa ne faca o surpriza... ne-a pregatit o placinta sarbeasca adevarata "ca la mama acasa". A fost extraordinar de buna. Va provoc sa incercati sa gatiti, e putin complikata dar merita !
INGREDIENTE: 10 oua, 1/2 kg zahar, (optional se pot adauga si stafide), 1/2 kg branza uscata, 1 pachet zahar vanilat, 1 canita ulei ( 8 linguri ), 15 linguri apa.
PENTRU COCA: in faina cernuta se face o gropita si se picura uleiul incins, apoi apa calduta si se face o coca nu prea vascoasa ( ca sa poata fi intinsa usor cu sucitorul ).
Se imparte coca in cinci parti, o parte mai mare si celelalte patru egale.
Se intinde prima foaie subtire, subtire. Se aseaza in tava unsa astfel incat sa acopere
si marginea tavii ( tava este de preferat sa fie rotunda ).
Peste prima foaie se aseaza uniform branza rasa peste care se toarna cu o lingura ouale ( batute intregi intr-un castron cu o cana de apa si un plic de zahar vanilat ) si se arunca in ploaie cateva stafide.
Se face a doua foaie la fel de subtire. Se aseaza peste umplutura in tava si foaia fiind mai mare decat tava se increteste la mijloc.
Se pune din nou branza rasa, ou, stafide si zahar pus uniform ( aproximativ 2 maini de zahar presarat pe toata suprafata tavii ).
Se repeta operatiunea si pentru urmatoarele doua foi.
Dupa a patra foaie, dupa ce se pune branza, ouale, zaharul, stafidele se acopera ermetic cu ultima foaie. Peste ultima foaie se pune numai ou si ulei.
Se coace la foc potrivit aproximativ 45 - 50 minute.