Placinta Impletita Cu Mere Si Trigoane Cu Magiun
articol scris de Daniela blog danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pai, acum, toamna, cand merele sunt asa de bune si tentante, iti vine sa faci placinta in fiecare zi. Dar de aia, negruta, cu faina integrala, ca numai asa e voie.
Va amintiti rulourile de placinta ale bunicii? aluat de paine, peste care punea mere, apoi le rula, punea cate trei intr-o tava si le baga in rola (cuptorul incorporat al sobei tip cizma din bucatarie ). Mirosea casa de iti venea sa mori, numai nu se cocea odata.
No, ceva de genul asta e si placinta asta insa, fara faina alba si fara rola.
Am modificat putin aluatul de paine, in sensul ca l-am facut din 500 grame de faina integrala, cu 30 de grame de drojdie proaspata dizolvata in 320 ml de lapte cu 1,5% grasime si o lingurita de sare. Omogenizat, aluatul l-am impaturat cu ajutorul a doua linguri de ulei de masline si apoi l-am lasat la crescut cam 40 de minute.
Apoi, am facut merele : merele rosii, curatate si razuite, amestecate cu indulcitor si scortisoara, au stat pe foc cam 10 minute si ,la sfarsit, am pus o lingura de amidon alimentar, am amestecat bine si am dat la racit.
Aluatul a crescut, l-am intins foaie pe planseta, am impartit din ochi foaia in 3 si am procedat astfel: pe spatiul din mijloc am pus merele, apoi spatiile laterale le-am taiat in fasii cu roleta zimtata si le-am impletit pe deasupra merelor (data viitoare mai multe mere o sa pun) .
Le-am uns cu ou batut si le-am copt 40 de minute la 190 grade.
Daca tot e dezmat, am facut din acelasi aluat si trigoane cu magiun, care au iesit minunate, crocante si pline de umplutura (pe alocuri a mai iesit cate un pic magiunul , trebuiau mai bine ermetizate).