Placinta De Creier
Sursa Placinta de Creier
articol scris de Le Blog Piquant blog leblogpiquant.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cand eram mica, credeam ca creierul ma face mai desteapta. Nu ma dadeam in laturi de la nimic in my search for brilliant-ness: creier de porc sau vita, prajit sau fiert sau inabusit in unt creierul gainilor din ciorba (dupa ce bunicul meu, dragul de el, le spargea capul cu un cutit cat toate zilele, ca deh, doar si el vroia sa aiba nepoata desteapta), creierul de pestelui din bors - u ziceam pas la nici o varianta!
In ultimul timp nu prea am mai mancat creier (pote pentru ca am ajuns sa fiu suficient de desteapta and I don't want to overdo it :p) dar cand am mancat din placinta de creier de la Bistro Jaristea (restaurant pe care il recomand cu multa caldura btw - preturi super-ok, mancare delicioasa si servire ireprosabila), am zis ca neaparat trebuie sa reproduc fenomenul acasa! Ba chiar i-am facut si ochi dulci chelnerului care ne-a servit - poate-poate mi-o spune secretul. Tot ce-am reusit sa scot de la el e "creier si ceapa" - dar mi-a fost de ajuns: cu ceva mici ajustari si adaugiri am bunghit o placinta de creier prima-ntai:
Uite cum se-ntampla minunatia:
Ingrediente:
(spalat si curatat de membrane)
-1 ceapa alba mare
-Cimbru
-Sare & piper proaspat macinat
-75g unt topit
Preparare:
- Ceapa se taie marunt si se caleste in 25g unt, la foc mic, pana devine sticloasa (10 minute)
- Se adauga creierul taiat in cubulete, sare, piper proaspat macinat si cimbrul si se mai lasa 5 minute pe foc.
- Se unge un vas rotund (diametrul 25cm) cu unt si se aseaza 3 foi de placinta, fiecare dintre ele unse la randul lor cu unt topit in vas, astfel incat colturile sa ramana in afara vasului.
- Se pune peste foile de placinta jumatate din compozitie, se acopera compozitia cu inca 2 foi unse cu unt, peste care se aseaza ultima parte din compozitie.
- Se acopera placinta cu colturile foilor ramase in afara, se unge suprafata frumusetii cu ou si se rumeneste la cuptor timp de 25-30 minute, la 180 grade, pana se face rumena si aurie :)
A iesit o bunatate de placinta - mi-a placut chiar mai mult decat cea de la Bistro Jaristea! Creierul se simte doar putin, cat sa-i poti aprecia gustul delicat, aroma de cimbru o face si mai gustoasa, iar textura e geniala!
Alex nu e deloc fan creier (barbaru'!) dar tot i-a placut! Din pacate pentru mine, care vroiam sa o tin all to myself! Dar n-are nimic, tura 2 e in the making as we speak!