Placinta Cu Varza Si Cartofi De Post
articol scris de bucatareselevesele blog bucatareselevesele.blogspot.com nu mai doreste
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente aluat:
650 gr faina alba
50 ml ulei
200 ml apa calduta
1/2 lingurita sare
30 gr drojdie proaspata
Ingrediente umplutura:
4 cartofi mai maricei
3 maini de varza marunta acra
ulei
sare , piper alb dupa gust
Alte ingrediente :
Ulei pentru copt
Preparare :
Cartofii curatati , spalati , feliati ii punem la fiert in apa cu sare . Dupa ce au fiert ii zdrobim adaugam 4 linguri ulei , sare si piper dupa gust. Varza acra o spalam in mai multe ape , o stoarcem bine si pe circa 5 linguri ulei o calim circa 10 minute amestecand mereu sa nu se arda . Cartofii zdrobiti ii amestecam cu varza calita si astfel obtinem umplutura pe care o vom folosi la placinte. Acestea fiind spuse trecem la prepararea aluatului .
Faina o punem intr-un vas mai maricel . In alt vas punem cei 30 gr drojdie cu 1/2 lingurita sare si 50 ml apa calduta .Amestecam pana se dizolva drojdia. In faina facem un cuib in care vom turna drojdia dizolvata si amestecam un pic pana obtinem o maia mai grosuta . Acoperim vasul si lasam la dospit la loc cald ferit de curent si frig. Dupa ce a dospit aceasta maia , adauga 50 ml ulei apoi 200 ml apa calduta treptat amestecand intre timp . Trebuie sa obtinem un aluat elastic nu prea moale dar nici prea tare (eu am incercat sa dau cantitati fixe de ingrediente uscate si lichide , dar poate varia de la un caz la altul in functie de tipul de faina folosit ). Presaram acest aluat cu un pic de faina , acoperim cu un prosop si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Acum avem si aluatul gata dospit , sa trecem la actiune !
Rupem din aluatul dospit cate o bucata cam de marimea unui mar mai maricel , il presam un pic cu mana pe o suprafata presarata cu faina si punem in mijlocul fiecarui aluat cate 1 lingura mare cu umplutura . Tragem usor marginile aluatului peste umplutura , o intoarcem cu pliurile in jos si pe suprafata de lucru presarata cu faina o intindem sub forma de cercuri cu ajutorul sucitorului la marimea dorita (sau la marimea tigaii folosite ).
Procedam identic si cu restul aluatului ( va recomand sa pregatiti inainte de a va apuca de a coace aceste placinte , vreo 3 - 4 bucati deoarece ele se coc relativ foarte repede si nu apucati sa puneti alta la copt daca nu aveti pregatite din timp ).
Punem tigaia la incins , o pensulam cu un pic de ulei si punem placinta la copt. Inainte de a intoarce pe partea cealalta o pensulam din nou cu ulei . Fiind coapta o scoatem pe o farfurie si partea de deasupra o pensulam cu putin ulei . Repetam procedeul cu celelatle placinte .
Va doresc , Pofta Buna !