Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
De la inceput precizez ca nu consum urda, nici macar accidental :) Ieri, in schimb, m-am hotarat sa-i dau o sansa unui bot de branza, primit de la cineva. Hmm, loboda... intr-o ciorbita primavaratica, din cand in cand, merge ;)
M-am gandit sa coc o placinta, in ideea ca, oricum (macar...) soacra mea va fi fericita, ei ii plac combinatiile de genul asta. Ce sa zic, am cam nimerit-o!!
Ingrediente:
Aluat: 500 g faina,
250-300 ml apa calduta/lapte (eu am folosit jumatate apa, jumatate lapte);
drojdie proaspata, o bucata cam cat o nuca,
3-4 linguri ulei,
1 lingura zahar,
1 lingurita sare.
Umplutura: 500 g loboda rosie,
200 g urda (eu am pus fix 189 g :D)
1 ceapa,
3 fire ceapa verde, 2 fire usturoi verde,
o mana buna de marar si patrunjel verde, verde,
2 linguri smantana,
2 oua, plus unul pentru uns.
Cernem faina intr-un vas, facem o gropita in mijloc in punem drojdia, presaram zaharul peste ea si turnam lichidul caldut; amestecam usor; dupa cateva minute incepem sa omogenizam ingredientele si ne punem pe framantat. Adaugam si sarea, framantam pana se desprinde aluatul de degete. Incorporam si uleiul, mai framantam putin. Acoperim vasul cu un prosop curat si lasam la dospit, cca o ora.
Calim usor intr-o tigaie, ceapa si usturoiul tocate.
Loboda, aleasa si bine spalata, o oparim intr-un vas in care clocoteste apa; scurgem bine si o tocam, lejer, cu cutitul. Adaugam loboda si verdeturile tocate in tigaie, peste ceapa si usturoi si mai calim cateva minute. Punem sare si piper, dupa gustul fiecaruia.
Intr-un bol batem cele doua oua, adaugam smantana, urda (pe care o zdrobim cu furculita), omogenizam. Potrivim gustul de sare si piper. Compozitia e cremoasa, untoasa.
Adaugam compozitia cu branza peste verzaciunile din tigaie si omogenizam.
Pana acum... miroase bine.
Impartim coca in doua, o parte sa fie ceva mai mare decat cealalta. Intindem o foaie de aluat si tapetam o tava cu aceasta. Eu am folosit o forma de tarta, captusita cu hartie de copt. Am avut grija sa acopar cu aluat si marginile formei. Repartizam umplutura si acoperim cu o noua foaie de aluat.
Ungem cu ou batut placinta si o coacem, 10 minute la foc mare si 25-30 de minute la foc mediu.
O scoatem cu grija, pensulam usor cu putina apa stratul de deasupra si acoperim cu un prosop.
Portionam, papam. Avem o soacra fericita :)