Placinta Cu Mere Si Calvados
articol scris de Delicioasa blog delicioasa.com
A venit toamna, a inceput scoala, au inceput sa apara “problemele” amoroase… Ce ne facem? Acum cateva zile, baietelul meu a venit acasa tare suparat si revoltat. Ce s-a intamplat? Nu a vrut sa-mi spuna la inceput, dar incet incet, am aflat. Se pare ca un baietel nou venit in scoala a indraznit sa ii dea un pupic pe obrajor fetei pe care pustiul meu o iubeste de la 3 anisori. Cine i-a spus? Cine putea? Prietena cea mai buna a iubirii lui… O poveste de “iubire” frumoasa, copilaroasa, care se manifesta in tacere. Cum? Amandoi sunt super zvapaiati si nebunatici, dar cand se vad se fastacesc si se cumintesc instantaneu. Dragostea asta a lor are efect tranchilizant Rezumam: de 4 ani se iubesc in “soapta”, se spioneaza, se tachineaza, se adora si vine un nou venit care-i fura un pupic… Revoltator! Ce-a facut nebunaticul meu? Si-a strans toata gasca de prieteni si in pauza de pranz l-au fugarit pe sarmanul pupacios pana l-au prins si l-au “obligat” sa spuna adevarul… Uite asa, dupa o goana zdravana, au aflat ca, de fapt, pustiul i-a pupat pe toti copiii din clasa, fiindca e singur la parinti si i-a fost drag de copii, de noi sau prieteni Uite asa s-a calmat o posibila tragedie… Mai rau ca-n telenovele… Acasa, morala, nu-i frumos, nu fugaresti copiii, stai linistit, nu sunt probleme, vezi ca nu a fost problema… Si lucrurile au revenit la normal… Sau nu? Zilele trecute discuta cu cel mai bun prieten al lui sa-i fie nas si sa-i boteze copiii… Cred ca sunt depasita de generatia asta noua… Revenim la bucatareala, ieri am pregatit o minune de placinta cu mere marinate in Calvados. Versiunea adults only. Numai pentru parinti De ce? Am pus merele la marinat in Calvados vineri, cu gandul de a pregati o placinta. Dar cum socoteala nu se potriveste intotdeauna, vineri n-am mai apucat s-o pregatesc, sambata nici atat, abia duminica am reusit. Merele erau in perfecta stare, dar super marinate/imbibate in Calvados. Categoric numai pentru adulti Am pregatit aluatul lui Jamie (pe care l-am folosit si aici), apoi totul a decurs ultra rapid. Am presarat si cateva macese, pentru ca-mi placea cum aratau in fotografie, dar rolul lor a fost pur decorativ, neintervenind in vreun fel in aroma sau gust, ba chiar au ramas aproape crude, astfel incat le-am indepartat post coacere. Pur decorative in aceasta placinta
Am folosit un Calvados Comte Louis de Lauriston, pentru ca mi-a atras atentia sticla, cu un mar mare si frumos in ea Uite ce prezentare frumoasa a acestui Calvados am gasit aici: “Născut în inima regiunii Domfrontais, acolo unde livezile de meri și peri acoperă dealurile din jurul orasului Domfront, calvadosul Comte Louis de Lauriston este unul dintre numele de referință pentru această băutură. Este un calvados special pentru că este produs din mere și din pere deopotrivă, iar perele sunt utilizate într-o proporție importantă. Distilat o singura dată, calvadosul este îmbătrânit în butoaie de stejar, culoarea merge către chihlimbar, aromele de fruct se rafinează și evoluează către note de mirodenii și fructe confiate.” Frumos, nu? Delicioasa placinta cu mere si Calvados. O toamna frumoasa va doresc ♥
1 kg mere, curatate de coaja si seminte, taiate felii subtiri
100 ml Calvados
25 g unt topit
aluat placinta (reteta mai jos)
115 g zahar brun
1/2 lgt scortisoara macinata + 1/4 lgt ienibahar macinat + 1/4 lgt nucsoara (proaspat rasa) + 1/4 lgt cardamon macinat
1 lgt esenta vanilie
coaja rasa a unei lamai + coaja rasa a unei portocale
Aluat de placinta – reteta lui Jamie
500 g faina, cernuta
100 g zahar pudra, cernut
250 g unt foarte rece, taiat cubulete
coaja fin rasa a unei lamai
2 oua mari, ecologice
4-5-6 linguri de lapte
Punem merele la marinat in Calvados. Initial am dorit sa le marinez cateva ore, dar le-am marinat 2 zile si jumatate
Amestecam faina, untul si zaharul, adaugam coaja de lamaie si mai amestecam putin. Adaugam ouale si laptele, amestecand putin, pana aluatul devine omogen. Compactam aluatul cu mainile, fara a framanata, aplatizam usor si-l infasuram in folie de plastic, apoi il pastram la frigider cel putin 30 minute. Secretul: evitam amestecarea in exces!
Incingem cuptorul la 180 grade C. Ungem vasul de placinta cu putin unt topit. Impartim aluatul in 2 jumatati. Intindem cu sucitorul o bucata de aluat, pe un blat de lucru pe care presaram faina. Grosimea foii de placinta trebuie sa aibe aproximativ 0,5 cm. Punem foaia in vasul de placinta. Pensulam aluatul cu unt topit. Amestecam merele marinate, zaharul, mirodeniile, esenta de vanilie, coaja de lamaie si portocala, apoi punem acest mix peste aluatul de placinta.
Intindem a doua foaie de placinta (tot 0,5 cm), o asezam peste vasul de placinta si presam cu putere marginile unse in prealabil cu unt, pentru a sigila. Cu un cutit ascutit crestam aluatul, de aceasta data in forma de floare, apoi il pensulam cu unt si presarat cu putina scortisoara si o lingura de zahar brun.
Punem placinta la copt aprox 50 – 60 minute. Spre finalul coacerii am acoperit-o usor, fara a o fixa, cu o folie de aluminiu, pentru a nu se maroni prea mult.
Super aromata, absolut delicioasa. Am servit-o cu inghetata. Nebunie!delicioasa.com. Print, share, save... Enjoy:
Related posts: