Placinta Cu Dovleac
Sursa Placinta cu dovleac
articol scris de misflorentina blog Ce si cum mai gatim
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Calatorie catre centrul tarii.
Drum serpuit pe coame de munte gatite.
Le-am lasat sa se racoreasca dupa care le-am pudrat bogat cu zahar pudra.
Un preparat gustos, sanatos, fraged si aromat, un desert de sezon desavirsit.
Drum serpuit pe coame de munte gatite.
Straie de toamna intr-o nebunie de culori.
Verde crud, galben, rosu aramiu, raze de soare printre cetini de brad, creste cu caciuli de zapada, nori atirnind pe colti de stinca.
Trec orele neobservate.
Ajungem pe inserat in sunet de talangi.
Miros de fum din horn.
Caldura revederii.
Explozie de bucurie, copii fericiti, bunici imbratisati.
Tihna noptii.
Zori de zi peste gradina despuiata.
Stingheri in brazda, dovlecii.
Prea mici pentru o caleasca de printesa.
Dar tocmai buni pentru o placinta.
Aroma dulceaga din cuptor, miros de scortisoara.
Placinte aburind, sub fulgi de zahar pudra.
Si-au dat concursul pentru o tava de placinte:
- un dovleac pintecos
- un pachet de foi fine Linco pentru placinta
- o cana de zahar
- doua linguri de pesmet
- doua lingurite scortisoara pisata
- un strop de esenta de vanilie
- o ceasca de migdale macinate
- 50 grame unt
- 2 linguri ulei
- zahar pudra, pentru decorat
Intii m-am luptat cu dovleacul, incercind sa-l conving sa-si lepede coaja. Pe urma l-am dat prin razatoarea mare (noroc cu mixerul, altfel aveam ceva de furca cu indaratnicia dovleacului). Cind l-am dovedit, i-am adaugat zaharul si o lingurita de scortisoara apoi l-am pus la calit intr-o tigaie cu un strop de ulei.
L-am lasat pe foc amestecind usor pina ce s-a inmuiat bine, evaporindu-se tot lichidul lasat.
Pentru ca nici dovleacului nu i-a fost usor, l-am lasat sa se odihneasca racorindu-se putin apoi am adaugat si pesmetul, restul de scortisoara si un pic de esenta de vanilie.
Cind totul s-a amestecat bine, am adaugat si migdalele macinate.
Am impartit in doua pe lung foile de placinta, suprapunind cele doua jumatati, ca sa nu se usuce.
Am topit apoi untul, adaugindu-i si doua linguri de ulei, pregatind unsoarea pentru foi. Luind pe rind foile, si ungind de fiecare data, am suprapus cite trei.
Impartind umplutura in parti egale cit sa imi ajunga pentru tot pachetul, am intins pe foaie o portie din dovleacul pregatit mai devreme.
Am intors marginile laterale peste umplutura apoi am inceput sa rasucesc intr-un rulou.
Pregatind din timp o tava tapetata cu hirtie de copt am aliniat unul linga altul, rulou dupa rulou, pe care le-am uns cu galbenus de ou amestecat cu un strop de lapte, dupa care am introdus tava in cuptor.
- Pentru ca numarul foilor nu se impartea fix la trei (deformatie profesionala :) ), ultimele foi le-am utilizat in combinatie de cite doua distribuind umplutura pe o margine laterala si rasucind sub forma unui sul subtire. Obtinind patru astfel de suluri le-am impletit cite doua rezultind doua placinte mai lungi.
Dupa aproximatix 30 de minute am scos din cuptor placintele rumene, crocante si parfumate.
Le-am lasat sa se racoreasca dupa care le-am pudrat bogat cu zahar pudra.
Un preparat gustos, sanatos, fraged si aromat, un desert de sezon desavirsit.