contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Placinta Cu Branza Si Urda - Aluat Foietataj

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Ingredientele pozate mai jos sunt in catitate dubla - pentru ca am facut, din acelasi aluat, atat o placinta sarata cat si asa numita "Saum-pita", adica o placinta cu foi de foietaj si umplutura de spuma de capsuni.

Daca ar trebui sa numesc acel "ceva bun" caruia imi este cel mai greu sa ii rezist, care face sa imi vibreze papilele de fiecare data, categoric ar fi foietajul, in mod clar una din pasiunile mele culinare cele mai arzatoare. Cred ca oricine agreaza, macar uneori, o placinta din aluat fin-crocant, care se desface in foite, contrastand placut cu umpluturi bogate. Datorita preferintei mele speciale pentru foietaje, am cautat mereu si mereu tehnici de a-l face mai accesibil - fara atatia timpi de asteptare, fara atatea impachetari succesive. Asadar, dupa indelungi experimente din care unele nu cu cele mai fericite rezultate, azi sunt in masura sa va propun un aluat ce se va desface in mii de foite (aici am exagerat, are exact 81 de straturi :P ), minunat de fin, ce se topeste efectiv in gura, pe care il puteti face atat cu umplutura dulce, cat si sarata, si care nu implica nici pe jumatate efortul pe care il necesita un aluat foietat clasic.


Preparare:

Din galbenusuri, apa minerala, praful de sare, iaurt si 400 de grame de faina se framanta un aluat neted si elastic (daca e nevoie se adauga 1-2 linguri de faina). Aluatul se aseaza pe planul de lucru uns cu ulei si se imparte in 2 parti egale (eu am impartit in 4 pentru ca, repet, am facut 4 foi).

Margarina sau untul se framanta cu faina (30 de grame) pana la incorporarea acesteia - faina nu are alt rol decat de a face mai buna aderenta grasimii la aluat.

Se ia o parte de aluat si se intinde pe planul de lucru uns cu ulei intr-o foaie patrata:

O jumatate din cantitatea de unt sau margarina se distribuie uniform pe toata suprafata foii, apoi se cresteaza cate doua taieturi pe fiecare din laturile patratului, fara a le desprinde complet:

Se pliaza catre mijloc - mai intai patratele mai mici din colturi:

De fiecare data se acopera cu partea opusa celei pliate anterior:

Odata colturile adunate la mijloc, se continua plierea cu patratele ramase pe mijlocul laturilor, de fiecare data acoperind un patrat deja pliat cu opusul lui:

Fiecare bucata de aluat impachetata se aseaza pe o tava cu partea spre care s-au facut plierile in jos, se infoliaza si se lasa 15 minute la frigider:

Dupa 15 minute se aseaza pe planul de lucru bine uns cu ulei, cu partea pe care s-au facut plierile in sus, se unge usor (cu pensula) cu ulei si aceasta suprafata si se intinde aluatul din nou in forma patrata, efectuand crestaturi indentice:

Se pliaza identic si se da la frigider pentru aproximativ 30 de minute.
Dupa trecerea acestui timp se intinde aluatul (la fel cu a doua pliere, ungand cu ulei) in foaie de dimensiunea ceruta (eu am facut placinta intr-o tava de 40/28 cm). Am rulat foaia pe sucitor si am derulat sucitorul deasupra tavii, asezand astfel aluatul la locul lui:

Am perforat din loc in loc cu furculita (ca sa nu se umfle exagerat la copt) si am asezat deasupra umplutura:

Am asezat deasupra a doua foaie si am taiat placinta cruda in bucati de dimensiunea dorita, apoi am finisat cu galbenus de ou:

Am introdus placinta in cuptorul preincins la 200 de grade si am copt-o pana s-a rumenit frumos (45 - 50 de minute).

Sectiuni:

 

 

 

Reteta recomandata de cuinabanateana.blogspot.ro