contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Placinta Cu Branza, Cu Foietaj A La Laura Laurentiu

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 




Dupa cum va spuneam,  particip la concursul Bloggospodina. Conform regulamentului, fiecare concurent trebuie sa prezinte cate doua "creatii". Una dintre ele este o reteta la alegere de pe blogul Laurei Laurentiu, www.retetecalamama.ro
Si am inceput sa rasfoiesc retetele. Am gasit o multime de bunatati care mi-au facut cu ochiul. Pe care s-o fac? Grea alegere. Dar, pentru ca acesta este un concurs, iar eu m-am hotarat sa invat cate ceva din fiecare, am ales o reteta care sa ma scoata din zona mea de confort. Am ales ceva ce n-am mai facut pana acum: aluatul foietat. Adica, Placinta cu branza si urda. Cu o singura modificare. Pentru ca pe aici urda e cam... ciudata, am hotarat sa o elimin si sa folosesc branza putin sarata si branza framantata. In rest, am urmat pas cu pas indicatiile Laurei. Iata ce a iesit:
Ingrediente pentru doua foi (se pune una la baza si una desupra umpluturii):

  • 2 galbenusuri
  • 400 de grame de faina 000
  • 1 praf de sare
  • 100 ml apa minerala
  • 125 ml iaurt gras (Cedra am folosit eu)
  • 175 g unt  +  30 g faina

Pentru umplutura

  • 500 g branza framantata, faramitata
  • 500 g branza sarata, rasa pe razatoarea mare
  • 1 legatura marar
  • 5 oua

Pentru uns: 1 galbenus
Cum se face:

  • Amesteca faina, galbenusurile, iaurtul, apa si sarea. Framanta pana ce se formeaza o coca neteda si elastica. Imparte coca in doua parti egale

 

  • Amesteca bine untul cu faina, cu ajutorul unui mixer. Faina se pune in unt pentru a mari aderenta lui la coca.

 

  • Ia una dintre bucatile de coca si intinde-o sub forma de dreptunghi, pe masa unsa cu ulei. Unge-o cu 1/4 din cantitatea de unt. Taie foaia in 9 patratele, dupa urmatoarea forma (patratelele nu trebuie separate complet):

 

  • Acum urmeaza impachetatul. Coltul dreapta- jos se aduce in centru

 

  • Coltul opus: stanga - sus se aduce spre centru

 

  • Acelasi lucru se face cu celelalte colturi

 

  • Acum impachetam restul de coca: patratul de sus se aduce in mijloc, apoi patratul de jos.
  • Patratul stanga se aduce in mijloc, apoi patratul dreapta. Rezulta un pachetel de coca :)
  • Se repeta intinsul si impachetarea si pentru a doua bucata de coca. Cele doua pachetele se pun cu fata in jos pe o farfurie, se acopera cu folie de plastic si se pun in frigider 15 minute

 

  • Cand se scot din frigider se pun pe masa unsa cu ulei, cu fata in sus si se intind foaie din nou. Lucrul asta se face apasand incetisor din mijloc spre exterior. Ai grija sa nu iasa untul

 

  • Se ung fiecare cu cate 1/4 din untul ramas,
  • se taie in acelasi mod si se impacheteaza. Pachetelele se pun in frigider 30 minute (sau chiar putin mai mult, daca uiti de ele )
  • In timpul acesta pregateste umplutura, amestecand toate ingredientele bine cu mixerul. Daca branza a fost foarte uscata, poti adauga cateva linguri de smantana sau iaurt gras
  • Inainte de a scoate coca din frigider, incalzeste cuptorul la 200 C. Unge cu unt o tava de aproximativ 30 cm x 40 cm
  • Intinde una dintre foi (pe masa unsa cu ulei) de dimensiunea tavii. Ruleaz-o pe sucitor si pune-o in tava

 

  • Toarna umplutura de branza si uniformizeaz-o

 

  • Intinde cea de-a doua foaie si pune-o desupra. Cu o rotita de taiat pizza sau cu un cutit ascutit taie placinta in bucati. Unge-o cu galbenus
  • Coace placinta la 180 C, pentru 30- 40 minute, pana ce se aureste
  • Las-o sa se raceasca, apoi tai-o in bucati.

Si acum, reactia mea dupa ce am gustat prima bucata de placinta: Uaaau! Am reusit! Am facut foietaj! Si nici nu m-am chinuit. Iti multumesc, Laura!

Articol recomandat de brindusascheaua.blogspot.com