contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Placinta Banateana De La Sat

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



Azi am copt o placinta rustica, inspirata de bunicile din Banatul de odinioara. Buna mai e si azi, Doamne! Cum miroase a copilarie in toata casa, in timp ce se coace in cuptor... cat e pufoasa, cum se desface in fasii aluatul asta, ce gust robust si parfumat are! Si cat de rumena si frumoasa, ia uite:

Ingrediente:
1 kilogram de faina
600 ml. de lapte acru (iaurt, lapte batut)
1 lingurita de sare
1 lingura de zahar
25 de grame de drojdie proaspata sau 7 grame de drojdie uscata (eu am folosit uscata)
100 de grame de untura de porc
Umplutura:
250 de grame de branza de vaci, proaspata
1 ou
100 de grame de telemea rasa
Pe deasupra:
1 galbenus
3 linguri de lapte
Preparare:
Se amesteca drojdia proaspata cu zaharul pana se lichefiaza. Se adauga 1 lingura de faina si aproximativ 100 de ml. de lapte acru, la temperatura camerei; se lasa sa dospeasca drojdia, aproximativ 10 minute. (In cazul in care folositi drojdia deshidratata, se amesteca, pe uscat, cu o lingura de faina, se dilueaza adaugand, cate putin, 100 de ml. de iaurt si se asteapta, deasemenea, 10 minute pana se umfla.)
Faina se cerne intr-un bol incapator si se amesteca cu sarea. Se face o gaura la mijloc, se adauga maiaua dospita, apoi restul de lapte batut (iaurt), la inceput amestecand, apoi se framanta energic pana la obtinerea unui aluat neted, elastic, care nu mai adera de peretii vasului si se dezlipeste de pe maini (daca aluatul e prea moale, mai adaugati cate o lingura de faina, dimpotriva daca e prea vartos, se adauga cate o lingura de iaurt, pana la obtinerea consistentei ideale; calitatea fainii influenteaza mult cantitatea de lichid absorbita):

Aluatul se aseaza intr-un bol uns cu ulei si se acopera cu un prosop umed, incalzit, apoi se pastreaza intr-un loc caldut si ferit de curent pana ce isi dubleaza volumul.
Se cantareste, intre timp, untura, si se pastreaza la temperatura bucatariei:

Se pregateste, deasemenea, umplutura, amestecand toate ingredientele mentionate:

Intre timp, aluatul pare-se ca s-a comportat conform asteptarilor, dezvoltandu-se frumos:

Pe planul de lucru uns cu putina untura, se rastoarna aluatul si se aplatizeaza cu palmele pana la obtinerea unui dreptunghi (destul de mare va fi) cu grosimea de aproximativ 8 mm. Se pastreaza cam o lingura de untura deoparte, cu restul se unge aluatul pe toata suprafata:

Se ruleaza aluatul astfel uns si se lasa sa se odihneasca aproximativ 7-8 minute:

Dupa trecerea acestui timp, pentru a manipula aluatul mai usor, am taiat ruloul in doua parti egale, carora, pe rand, le-am aplicat acelasi tratament - mai intai, am aplatizat ruloul cu ajutorul sucitorului pana la obtinerea unui dreptunghi cu grosimea de aproximativ 5 mm.:

Am taiat aluatul in patratele cu latura de aprox. 10 cm., pe fiecare patratica punand cate o lingurita de umplutura (trebuie sa ramana 1-2 linguri de umplutura pt. finisat):

Am indoit patratelele in doua, formand rulouri pe care le-am asezat cu linia de imbinare in jos:

Am pregatit o tava cu hartie de copt - atentie, am folosit o tava mult mai mare decat una obisnuita, are 30/48 de cm si nu a fost tocmai incapatoare, am cam inghesuit placintele! - si am asezat placintele in tava, cu imbinarea aluatului la baza, ungandu-le, pe fiecare in parte, cu untura pe toata suprafata:

Se lasa placintele sa creasca in tava, aproximativ 30 de minute, intr-un loc cladut. Intre timp, cuptorul se incinge la 210 grade. Dupa trecerea celor 30 de minute, se bate galbenusul cu laptele, se amesteca cu cele 1-2 linguri de umplutura pastrate si se toarna aceasta compozitie deasupra placintelor:

Se introduce tava in cuptorul deja incins. Temperatura se mentine la 210 grade timp de 10 minute, apoi se scade la 180 de grade pentru inca 25-30 de minute, pana cand placintele sunt frumos rumenite:

Se lasa sa se racoreasca putin in tava, apoi se scot pe o tava. Sunt minunate atat calde, cat si reci. O sectiune:

Copyright http://cuinabanateana.blogspot.com/ by Laura Laurentiu


Articol recomandat de http://feedproxy.google.com/~r/CuinaBanateana/~3/R0vnfRMntEM/placinta-banateana-de-la-sat.html