Placinta Adanca Cu Mere Si Sos Aromat
articol scris de laura_dachman blog lauradfood.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Dificultate : redusa
Cantitate : 8 portii
Timp de preparare : 1h 40 minute
Ingrediente
Pentru aluat
- 200 gr faina
- 1 lingura zahar
- 1 plic zahar vanilat Bourbon
- 1 lingurita praf de copt
- un praf de sare
- 100 gr unt
- 1 ou
- 3 linguri lapte
Pentru umplutura
- 1,5 kg mere, curatate de coaja, samburi si taiate felii
- 400 ml apa
- 300 gr zahar
- 2 batoane de scortisoara
- coaja rasa de la 1 portocala
- un praf de nucsoara macinata
- un praf de cuisoare macinate
- 2 linguri amidon alimetar
Pentru glazura
- 1 ou
- 2 linguri apa
Pentru sos
- apa in care au fiert merele, strecurata
- sucul de la 1 portocala
- 200 ml lapte
- 4 linguri amidon alimentar
Preparare
- Incalzeste cuptorul la 180⁰C.Unge cu unt si tapeteaza cu faina o forma rotunda de 20 cm si inalta.
- Pentru aluat, amesteca faina cu cele 2 feluri de zahar, praful de copt si sarea.Adauga untul si amesteca pana cand obti un aluat sfaramicios.Bate oul cu 3 linguri lapte si adauga-l in aluat apoi amesteca totul pana cand se omgenizeaza.Da aluatul la rece 30 minute.
- Intre timp prepara umplutura.Pune intr-o cratita, pe foc potrivit, 400 ml apa, 150 gr zahar si 2 batoane de scortisoara.Adauga merele feliate, acopera cratita si lasa-le sa fiarba 20 minute apoi lasa-le sa se raceasca putin.Dupa ce s-au racit, scurge-le (pastreaza lichidul pentru sos), apoi amesteca-le cu 150 gr zahar ramas, coaja rasa de la 1 portocala, nucsoara, cuisoare si 2 linguri amidon alimetar.
- Ia aluatul de la rece si taie ¼ din el.Bucata mai mare de aluat ruleaz-o pana ajunge la grosimea de 0,5 cm apoi aseaz-o in forma pregatita, punandu-l atat la baza cat si pe margini, cat mai sus si adauga merele.Ruleaza si celalta bucata de aluat apoi aseaz-o peste mere, lipind cele 2 margini de aluat intre ele.Amesteca oul pentru glazura cu 2 linguri apa apoi periaza placinta cu acesta.Da placinta la copt 55-65 minute.
- Pentru sos, amesteca apa in care au fiert merele cu sucul de la 1 portocala si 200 ml lapte intr-o cratita, pe foc potrivit.Dizolva amidonul in putina apa rece si adauga-l la sosul din cratita.Gateste, amestecand, pana cand sosul s-a ingrosat.Serveste placinta cu sosul preparat