contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Plachie De Păstrăv... A La Marcel

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Cu mare bucurie am primit și am acceptat invitația de a participa în perioada 23-24 Mai la Prima Ediție a “Festivalului Păstrăvului” de la Sâmbăta de Sus, invitație primită de la un prieten din Făgăraș, Chef Adrian Neag, defapt chiar unul dintre organizatorii acestei manifestări.
Așa că, am hotărât pentru show-ul ce trebuia să-l facem acolo, să prepar o Plachie de păstrăv, desigur, pentru că e festivalul lui, dar mai ales pentru că la acest preparat se folosește ceapa, care este alt produs de bază al zonei. Mai este și cartoful un reprezentant al Țării Făgărașului, dar nu se potrivește la plachie.

Pregătirile pentru preparare au inclus următoarele:
Ingrediente pentru 1 porție:
1 Păstrăv
200ml Ulei de floarea soarelui pentru prăjit păstrăvul și călit legumele
150g Ceapă roșie tăiată solzișori sau rondele
1 buc. Morcov răzuit
1 buc. Ardei Capia tăiat julien
100 ml Vin alb sec/demisec DOC CMD
500g Roșii pulpă în bulion
1 buc. Roșii proaspete tăiate rondele
100g Făină
2-3 Foi de dafin
2-3 căpățâni Usturoi
½ Lămâie tăiată rondele
1 linguriță Capere
1 legătură de Cimbru proaspăt tocat
1 legătură de Pătrunjel tocat
Sare și piper după gustul fiecăruia
Desigur… în situația de față, am avut de pregătit 20 de porții (care până la urmă s-au transformat în 40 de porții, dar am tăiat păstrăvii în două!) și cantitățile au fost pentru o astfel de manifestare. Și tot nu s-au ajuns. Mai trebuia încă pe atâta, așa de bună a ieșit Plachia mea.
Preparare:
De la început trebuie să vă spun că rețeta pe care o prezint este chiar aceea care am folosit-o în cadrul show-ului de la Festival. Adică am preparat plachia în condiții de ”bucătărie de campanie” nu în bucătărie casnică.
În concluzie, n-am folosit cuptorul ci doar ceaunul pentru garnitură și o ”tigaie” enormă în care am prăjit separat păstrăvii. Altfel am fi folosit cuptorul pentru definitivarea peștelui și a garniturii sale în același timp.
Păstrăvul în condimentăm cu sare și piper și pe exterior și pe interior și îl prăjim în baia de ulei încins, până prinde o crustă uniformă arămie.

În ceaunul în care am turnat cealaltă parte mult mai consistentă din ulei, l-am încins și apoi am început să adăugăm ceapa tăiată, ardeiul capia și morcovul.

Călim acest amestec, iar când ceapa devine sticloasă, începem să adăugăm urătoarele ingrediente: pulpele de roșii cu sosul lor, foile de dafin, pasta de roșii și desigur vinul.

Sincer vă spun, să nu aveți niciodată sentimente de zgârcenie pentru vin. El poate da arome nebănuite preparatului, dacă e întradevăr un vin de calitate superioară, calificat ca DOC-CMD, nu drept Vin de Masă sau Vin de Regiune Superior. Alea sunt știfturi de vinuri…! Dacă folosiți vinuri atestate calitativ, vă garantez că n-o să regretați…! Pe bune! Din păcate n-a avut cine să-mi facă o fotografie atunci când turnam vinul în ceaun.
Lăsăm să se înăbușe și să scadă cât mai mult ”sosul” din preparat și ne apucăm să completăm aromele cu cimbrul proaspăt, lămâia și roșiile tăiate felii. Apoi putem adăuga usturoiul.

Lăsăm, cum se zice, să mai dea în clocot până ce usturoiul se integrează în componența garniturii. Aruncăm în foc și caperele. Pătrunjelul tocat va fi tușa finală a preparatului.

Și cu asta basta! Preparatul nostru a fost servit invitaților pe farfurii de lemn, în combinația păstrăvului prăjit și a garniturii preparate. Într-un cuvânt… o ”bestială” Plachie de Păstrăv a la Marcel.
Iar aici vă mai prezint câteva fotografii făcute cu ocazia acestui minunat Festival la care am participat!