Pizza Quatro Formaggi - Pizza Cu Patru Feluri De Brinza Si Seminte De Pin
articol scris de misflorentina blog Ce si cum mai gatim
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cuvintul ce denumeste poate cel mai popular preparat din lume, pizza, este de origine greaca. In Grecia antica πίτα – o piine plata si consistenta, era acoperita cu ulei de masline, ierburi aromate si brinza, ingrediente sanatoase si la indemina, usor de depozitat si transportat chiar si in cele mai lungi expeditii.
Romanii au dezvoltat conceptul clasic, utilizind in locul pitei o foaie de aluat pe care o acopereau cu brinza si miere adaugindu-i frunze de dafin pentru aroma.
Pizza (din latinescul pìnsere) moderna are origine napolitana si o legenda populara pe masura. Se spune ca Palatul Regal din Capodimonte a comandat lui Napoli Raffaele Esposito – pizzaiolo, sa creeze o pizza în onoarea vizitei Reginei Margherita. Napoli a pregatit trei feluri de pizza insa Regina a fost impresionata de cea in care se regaseau culorile drapelului Italian: rosu – tomatele, verde – busuiocul si alb – mozzarella, motiv pentru care pizza a primit numele Reginei.
Datorita imigrantilor italieni care au dus cu ei obiceiurile culinare, pizza a devenit un fel de mincare accesibil la nivel global cu un succes rasunator.
Pizza a devenit un stil de viata, versiunea italiana a dietei mediteraneene, diversitatea tipurilor fiind data de toppingurile variate si de ingredientele specifice fiecarei zone geografice in care se serveste.
Cu topping de carne, cu sunca sau salam, cu diverse tipuri de brinza sau vegetariana, pizza este un brand de tara transformat in brand universal.
Mi-a placut sa aflu aceste informatii si sa vi le impartasesc, gasindu-le interesante.
Nu putea fi un prilej mai potrivit pentru asta decit pregatirea unei delicioase Pizza quatro formaggi (cu patru feluri de brinza) si seminte de pin.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 grame faina 000
- 4 linguri de gris
- un plic de drojdie uscata 10 grame Dr Oetker
- o lingura miere de albine
- 3 linguri ulei de masline
- sare dupa gust
- o cana si 1/2 apa calduta
Topping:
- 200 grame brinza Gorgonzolla
- 100 grame baby mozarella
- 100 grame feta de capra
- 100 grame cascaval de oaie
- Heinz sos hot Chili - σαλτσα καυτερyς πιπεριες
- o lingurita oregano
- 2 linguri seminte de pin
Intr-un vas se cerne faina apoi se adauga grisul si sare, dupa preferinta.
In mijloc se face o adincitura si se pune drojdia uscata si mierea de albine.
Se adauga cite putina apa calduta si se amesteca ingredientele cu mina pina se obtine un aluat elastic si care nu se lipeste pe miini. Se continua framintarea adaugindu-se incet si uleiul de masline. Se acopera vasul cu un prosop curat si se lasa sa creasca pentru cel putin 40 de minute, pina isi dubleaza volumul.
Se imparte aluatul in parti egale cu numarul portiilor si in functie de dimensiunea tavii in care vom coace pizza. Se intinde cu mina fara a se utiliza sucitorul pina aducem aluatul la dimensiunea dorita. Asezam foaia astfel obtinuta in tava tapetata din vreme cu hirtie de copt si intepam usor din loc in loc cu furculita. Se toarna ca baza pentru topping sosul iute intinzindu-l pe toata suprafata aluatului.
Presaram din abundenta oregano peste sosul de Chili.
Se taie in bucati mici brinza Gorgonzolla imprastiind-o pe toata suprafata preparatului.
Se da brinza feta de capra pe razatoarea mare adaugind-o peste blat.
Procedam in acelasi mod si cu cascavalul.
Adaugam si baby mozarella fara sa exageram aglomerind umplutura.
Presaram seminte de pin pe toata suprafata si introducem la cuptor la o temperatura de 200 grade Celsius pentru aproximativ 30 de minute.
Va fi gata cind brinza s-a rumenit capatind o culoare aurie, devenind usor crocanta pe margini insa pastrind consistenta cremoasa pe mijloc.