Pizza Quartet
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
De pe masa saracilor in o groaza de restaurante ale lumii (pretentioase si mai putin) – anume acesta este drumul pe care la facut pizza incepand cu sf. sec.IX. Daca initial era doar o paine plata cu sos de rosii si branza, acum este servita cu o varietate de bunataturi pe ea (sosul de rosii si cascavalul, evident, aproape intotdeauna este prezent). Dar nu un extras din wikipedia vreau sa va prezint aici. Desi fiecare pizzaiolo are secretele lui de a o prepara, va dau metoda la care am ajuns eu, ca sa iasa perfecta pentru un gurmand. Chiar daca titlul presupune 4 modele, veti gasi doar trei, pentru ca a patra a fost mai degraba o variatie a uneia din primele trei.
O importata majora o are blatul sau altfel spus, painea. Proportiile pe care le prezint sunt pentru a satura 8 oameni (dupa dimensiunile si cantitatea ingredientelor folosite – cate o jumatate de turta de caciula este tocmai bine):
900 g faina de grau
500 ml apa calduta
2 linguri ulei de masline
2 lingurite de sare
8g de drojdii
Cu aluatul e simplu dar e complicat (vorba unui amic: viata-i dura dar e grea). E simplu pentru ca e simplu, e complicat pentru ca daca nu-l faci cu dragoste nu iese asa cum trebuie sa fie bun.
Deci intr-un bol adaugam sarea, apa (nu toata, cate putin), drojdiile dizolvate preventiv in apa calduta, si cand aluatul incepe sa capete structura, se adauga uleiul. Si se tot framanta, cam 10 minute, pana se obtine o coca uniforma. Toata bucata se acopera cu un prosop curat si se lasa la dospit, la temperatura camerei. Aici este important sa retineti, cu cat este mai cald in odaie, cu atat drojdiile isi fac treaba mai repede. In ceea ce priveste drojdiile: cantitatea enuntata mai sus este tocmai potrivita ca dupa coacere sa obtinem o paine plata si suntire; daca doriti neaparat o paine aerata (un blat mai gros) folositi 9-10g de drojdii.
Se recomanda de a lasa aluatul sa dospeasca cam 1.5-2 ore, dar o data la jumatate de ora trebuie sa mai fie framantata putin (1 min). Intre timp se fac celelate pregatiri. Mai mult o sa dureze prepararea sosului. Eu am folosit rosii pasate din conserva (cam 200 ml). Acestea se toarna intro cratita si se “coc” intr-un ceaun (se fierb la foc suficient de mic care sa nu-i dea voie sa fiarba) cu putina sare si busuioc (uscat e tocmai bun), cam vreo 25 minute, amestecand permanent. Acest procedeu ii va da gustul acela specific de rosie coapta.
Dupa ce coca este gata, se imparte in patru parti egale si se transforma in alte patru coci mai mici.
Trei se lasa sub prosop, una se intinde cu grija
si se lasa sa se odihneasca inca vreo 10 minute, sub prosop.
Dupa, se fac marginile, ca sa nu alerge bunatatea de sos prin cuptor.
Ce se intampla mai departe, probabil este limpede ca buna ziua.
Mai departe, dati frau liber imaginatiei si decorati pizza voastra cum va vine la socoteala si dupa cum vi-i gustul. Mai jos gasiti variantele selectate de povestelnic.
Pizza cu vinete si tocana de urzici (“Pizza Tommyknockers”, denumirea mai traditionala – “Pizza alla melanzane”)
Am fript a vanata si o ceapa feliata (fara ulei) dupa care, imediat ce le-am scos inca fierbinti de pe tigaie, le-am stropit cu putin aceto balsamico, am scapat in cratita cateva felii de usturoi, am adaugat cateva picaturi de ulei de masline, si vreo 6 felii de usturoi, am pus un capac si le-am scuturat bine, dupa care le-am lasat acolo vreo 10 minute, sa se imparta cu aromele.
Toata povestea se asterne pe blatul deja uns cu sos. Am mai pus si niste tocana de urzici ramasa din ziua precedenta.
Deasupra se pun bucatile de mozzarella si putin parmezan dat prin razatoare.
Intra asa:
Referitor la mozzarella, o descoperire interesanta a fost ca bulele de cascaval pot fi “decojite”, ceea ce este mai comod si arata mai frumos dupa ce se gateste decat daca sunt rupte.
“Pizza Inception”
Si aici e simplu. Felii de sunca,
Cat priveste timpul si temperatura de preparare: se incinge cuptorul la maximum (cele de la aragaz au gradatia de 250-300 °C) dupa care se introduce pizza si se lasa acolo cam 10-15 minute. Daca nu snuteti siguri, verificati blatul.
“Pizza quatro formaggi”
Sos, mozzarella, parmezan, cascaval cu mugegai Danish Blue (pe al patrulea fel nu l-am avut), rosii cherry taiate in doua.