contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pizza Fantasia

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Asta e pizza mea preferata. Mie mi se pare cea mai gustoasa si plina de savoare pizza. E vegetala (ovo-lacto), iar cine o doreste vegana sau de post, poate renunta la cascaval fara probleme si înca este un deliciu.



 
Un soricel deja a muscat din coltul "crocopufos"



Aluatul pentru o pizza mare ( 35 cm ):
  • 220 g faina
  • 10 ml ulei de masline
  • 100-110 ml apa, depinde de faina
  • 10 g drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita sare

Se freaca drojdia cu putina apa calduta si se toarna într-o adîncitura facuta în mijlocul fainii. Se lasa 10 minute la dospit. Se adauga sarea, apa si uleiul de masline, apoi se framînta pîna aluatul se desprinde de pe peretele vasului sau de pe mîini/depinde cum îl framîntati, cu robot, mixer sau manual. Se formeaza o bila care se lasa la crescut pîna îsi dubleaza volulmul.

Sosul
  • 2-3 roii decojite
  • 6-8 frunze de busuioc
  • 1 catel mititel de usturoi
  • 1 lingura ulei de masline
  • sare, piper din rîsnita

Cu mixerul vertical se macina rosiile decojite împreuna cu busuiocul si usturoiul. Se sareaza si pipereaza dupa gust, se adauga uleiul si se amesteca. 

Pentru deasupra:
  • felii de dovlecel galben si verde
  • felii de vînata
  • felii de ciuperci
  • felii de ardei gras rosu
  • cascaval feliat subtire sau razuit
  • ulei de masline
  • oregano uscat
  • sare

În timp ce aluatul creste, iar aromele sosului se îmbina, se grileaza cîteva felii de legume care va plac.
Eu am folosit preferatele mele: dovlecel verde si galben, vînata, ciuperci si ardei gras rosu.
Le-am spalat, feliat si grilat pe gratarul încins, apoi le-am scos pe o farfurie si m-am ocupat de aluat.

Se întinde putin cu sucitorul, se aseaza pe tava unsa cu un strop de ulei si întinde mai departe cu degetele,
tragînd de aluat, usor spre exterior. Trag din mijloc spre margini. Asa am un blat subtire si margina groasa, asa cum îmi place.

Se niveleaza sosul peste aluat.

Se adauga cascaval felii, bucati sau razuit.
În combinatia asta cel mai bine îmi place cu felii de Provolone affumicato,
dar nu am mai avut, asa ca am folosit felii de Gouda.

Se decoreaza cu feliile de legume grilate, se presara putina sare si oregano uscat,
se stopeste ceva ulei de masline deasupra si se da tava în cuptorul încalzit în prealabil la 250°C.

Se coace pîna aluatul devine auriu-maroniu... stiti voi, pîna e coapta pizza asa cum va place!

Pofta buna si un sfîrsit de saptamîna cu mult soare sau racoros, cum doriti! :)