contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pizza Chicago Style

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

cred ca asta e mama si tata pizzelor. Tudor a mancat astfel de pizza la Chicago si i-a placut tare.Este o placinto-pizza mai degraba decat ce numim pizza de obicei.Se coace intr-un vas cu pereti inalti,pana la 7,5 cm unsi cu ulei.Caracteristica este ca straturile de umplutura sunt inversate fata de pizza obisnuita.Adica primul strat este de mozzarella iar ultimul de sos de rosii.Inainte de ultimul strat, cel de sos de rosii, este un capac de aluat, ca la tarte.Ca sa ajunga la asa o grosime,este nevoie de multa umplutura si mai ales de multa branza,ceea ce o face cam scumpa.dar what a hell, macar o data merita incercata.
Ca umplutura,baza e branza si sosul de rosii,apoi se poate pune ce aveti prin frigider.Eu am pus ciuperci, rondele de ceapa, ardei rosu, salam picant, carnati si binenteles branza si sos de rosii. Intre straturi am mai ras branza.

INGREDIENTE:
ptr.umplutura: -4-500 g mozzarella

-500 g ciuperci

-o ceapa mare taiata rondele

-un ardei rosu taiat fasii

-6-7 felii de salam picant,crud-uscat

-un carnat ardelenesc

ptr.blat:
- 1 lingurita sare
- 240 ml apa
- 480 gr faina alba
- un pliculet drojdie uscata dr oetker

ptr.sos:
- o cutie rosii decojite maruntite
- 2 buc. catei de usturoi
- o lingura pasta de tomate
- 2 linguri busuioc uscat

-o lingurita oregano
- o lingurita fulgi de ardei iute (optional)
-  sare si piper dupa gust
MOD DE PREPARARE:
1.Forma pentru pizza trebuie sa fie cu peretii mai inalti,a mea a avut 5 cm.Se unge cu ulei.
2.Se framanta aluatul pentru pizza.Eu l-am facut in masina de paine,folosind programul pentru pizza : ulei, apa, sare, faina si drojdie.Il si framanta il si dospeste.Daca nu aveti masina de paine,framantati cu mainile sau cu ce aparat aveti, puneti aluatul intr-un bol,acoperiti cu un servet si lasati la dospit, intr-un loc caldut si fara curenti de aer, pana isi dubleaza volumul,aproximativ o ora.
3.Intretimp se rade mozzarella, se taie ceapa si carnatul rondele,se taie salamul cubulete,ardeiul fasii
4.Se prepara un sos din rosiile decojite,pasta de tomate,se fierbe la foc mic impreuna cu fulgii de ardei iute, busuiocul,oregano,sare,piper.Dupa ce am stins focul adaugam usturoiul zdrobit 
5.Ciupercile se feliaza si se soteaza in putin ulei la foc iute, pana isi pierd apa continuta.Se sareaza si se pipereaza la sfarsit.

6.Aluatul se imparte in 2 bucati : una sa fie cam 2/3 din cantitate,cealalta 1/3. Apoi aluatul 2/3 se intinde in forma rotunda, mai mare decat vasul in care vom coace pizza, pentru ca trebuie sa se rasfranga peste marginile lui.Se aseaza aluatul  in forma,imbracand peretii ei.




7.Pe fund se aseaza mozzarella rasa, apoi se pun straturile alternative de rondele de ceapa,ciuperci, salam, felii de ardei, felii de carnat.Peste fiecare strat am mai ras mozzarella.



8.Intindem in forma rotunda,cu diametrul egal cu cel al vasului si cealalta treime de aluat,pe care o punem capac peste umplutura,presam usor si inchidem cu marginile rasfrante ale primului aluat,ca la o tarta. Cu degetele sau cu un cutit facem gauri in aluatul capac,apoi punem sosul de rosii deasupra.Eu am mai pus si bucati de mozzarella,dar nu e necesar.

8.Coacem in cuptorul in prealabil incins la 200*C aprox 40-50 de minute,depinde de cuptor ,pana ce coca este frumos rumenita.

Pofta buna!