Piure Crud De Spanac
articol scris de inatodoran blog retete-vegane.blogspot.com
Nu-mi amintesc cand a fost ultimul an cu o asemenea toamna prea calda. Eu nu fac insa parte din categoria celor care se bucura de aceasta (dati-mi voie sa ii spun) toropeala tomnatica. Mi-e dor de zilele reci si mohorate, de ploile lenese si de mirosul de frunze jilave. Insa e absurd sa mai comentam si sa avem pretenii cand exista Cineva care stie cu siguranta mai bine decat noi ceea ce trebuie sa se intample. Deci, dragii mei, sa primim fara sa cartim.
A aparut si aici pe piete spanacul de toamna. Fraged, delicat si plin de vitamine si minerale. Si n-ar fi pacat sa nu profitam de el, pana cand il mai gasim? Am primit si eu un kilogram si dintr-o parte am facut delicioase si energizante smoothies (povestea lor zilele urmatoare) iar din ce-a ramas am facut piureul de fata. Personal ador spanacul sub orice forma: suc, smoothie, sos, piure etc. Pe vremea cand mancam ovo-lacto, adoram piureul de spanac cu smantana si ochiuri. Dupa ce am devenit insa vegana l-am gatit fara smantana si neacompaniat de ochiuri. Bun de tot insa avea doua parti negative inca: 1. era fiert, deci se pierdeau multi nutrienti pe drum si 2. pierdeam timp tocandu-l si fierbandu-l. Din considerentele de fata am ales sa-l gatesc ca atare, fara fierbere. Recunosc ca am avut oarecare emotii, nestiind daca se va apropia la gust de iubitul meu piure. Insa wow! A iesit peste asteptari de bun! De fapt, cine l-ar gusta si n-ar stii cum e preparat ar crede ca e gatit la foc. Da, atat e de bun!
Deci nu mai stati pe ganduri si preparati-l! Veti salva nu doar timp ci si fierul atat de pretios pe care acesta il contine. Un mic sfat doar: combinati piureul cu o salata de rosii sau mancati pe parcursul zilei alimente care contin vitamina C, pentru o mai buna absorbtie a fierului in organism.
Piure crud de spanac
-
1 cana si jumatate de caju crud inmuiat peste noapte in apa si scurs
-
600-800g spanac crud, spalat si curatat
-
2-3 catei de usturoi
-
1/2 lg fulgi de drojdie inactiva (NU drojdie uscata!)
-
1/2 l-ta sare de Himalaya
-
1 lg ulei de masline
-
1 lg zeama de lamaie
Se pun toate ingredientele in paharul blenederului sau in robotul dotat cu lama in S si se mixeaza pana la perfecta omoigenizare. S-ar putea sa fiti nevoiti sa opriti din cand in cand aparatul pentru a impinge cu o spatula compozitia in jos.
Nota: se poate face si fara caju, insa va iesi putin mai moale.
Pofta buna!