Pitute Pentru Micul Dejun
articol scris de vdaiana blog testdaiana1.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Sint primele mele pitute asa ca va rog sa nu aruncati cu rosii :P
Reteta am gasit-o la Roxana.
Am folosit:
* 500 g faina
* 7 g (1 pliculet) drojdie uscata
* 250 ml lapte caldut
* 4 linguri unt moale
* 1 ou intregLE: * 1 lingurita sare SAU 1 lingura zahar (in functie de cum vreti sa fie, sarate sau dulci)
* cateva linguri de ulei (ca si completare pentru ca cerea aluatul
si pentru uns aluatul pe toate partile inainte de a fi pus la dospit)
Desi drojdia uscata nu prevede asa, am facut o maia dintr-o lingura de faina, o lingurita de zahar, laptele caldut si drojdia uscata.
Cand a crescut am adaugat maiaua peste faina cernuta, am pus oul intreg, untul moale si am framantat pana cand aluatul s-a desprins de pe marginile castronului. A fost nevoie sa adaug putin ulei pentru ca aluatul era prea uscat.
Dupa aceea am acoperit aluatul cu un stergar si l-am pus la loc cald aproape doua ore sa creasca.
Apoi din aluatul crescut am rupt bucati, le-am intins, sucit si rasucit si am facut diferite forme dupa imaginatie.
Le-am mai lasat in tava sa se odihneasca vreo 20 de minute.
Am uns cu galbenus si presarat cu sare grunjoasa, sare fine, zahar si chimion.
Le-am copt in cuptorul preincalzit vreo 20 de minute (5 min pe foc mare apoi mediu).
Au iesit faine, pufoase, moi, placute la gust (desi se simte lipsa de sare din aluat), dar cu observatiile de mai jos.
Observatii:
* am vrut sa pun sare in aluat desi reteta nu prevede, dar am uitat.
* trebuia sa-mi aduc aminte ca arde la fund cuptorul si sa las focul pe minim.