Pita Si Primul Cadou Din An(pita And The First Giveaway For This Year)
articol scris de alison blog alison-trials.blogspot.com
MINT,CINNAMON AND BLOSSOM WATER,flavours of cyprus,kopiaste
este cartea cu retete a prietenei mele virtuale ivy,care a aparut la sfirsitul anului trecut si e disponibila si pe amazon,aici.
sunt retete cipriote,invatate de ivy de la mama ei, retete pe care mi-am propus sa le incerc si eu,dat fiind ca am cistigat cartea ,lasind un simplu comentariu pe blogul lui ivy,KOPIASTE...to greek ospitality.
asa ca saptamina aceasta am avut surpriza placuta de a primi primul dar din an,intr-o prezentare grafica frumoasa ,o hirtie de buna calitate,mirosind a nou-nout.
cartea este structurata pe 5 capitole , cuprinzind bineinteles si o introducere care prezinta bucataria cipriota si produsele sale specifice in materie de brinzeturi,preparate din carne,vin.
cele 5 capitole prezinta aperitive,garnituri si salate,feluri principale,piine ,placinte,gustari si prajituri, reteta insotita de o poza de prezentare cit si de poze pas -cu-pas pentru marea majoritate a retetelor.
si daca anul trecut experimentasem o kifylla,
acum am inceput cu o pita,aflata intre turta noastra taraneasca si lipie,de forma ovala in varianta cipriota,micul buzunar obtinut la mijlocul sau prin umflarea aluatului la coacere putind fi umplut cu diverse salate,carne,brinza pentru a o transforma intr-o gustare satioasa.
ingrediente:
520 grame faina griu,
32 grame de drojdie proaspata,
cca 350 ml apa calduta,
3/4 lingurita sare,
1 lingurita de zahar,
2+1 linguri de ulei.
dizolvati drojdia in 1/2 din cantitatea de apa,adaugati citeva linguri de faina si zaharul,mixati bine si lasati deoparte pina cind apar bule la suprafata.atunci adaugam restul de faina,uleiul si sarea.apa o adaugam gradual,pina obtinem un aluat care nu se lipeste de miini.ungem bila de aluat obtinuta cu o lingura de ulei ,acoperim vasul cu folie si un prosop de bucatarie si lasam aluatul la cald,sa creasca ,pina cind isi dubleaza volumul.asta dureaza in jur de o ora.apoi il mai framintam timp de 2-3 minute si il impartim in 10 bile egale.fiecareia ii dam forma ovala ,cu o grosime de pina la 1,5 cm.le putem coace la cuptorul preincalzit,200 grade,plasate fiind pe hirtie de copt,in tava,pentru 5 -10 minute,pina cind devin rumene la suprafata sau puteti proceda ca mine,dupa ce le-am modelat,am incins tigaia grill , am plasat cite 2 pita pe ea,
si le-am copt in jur de 3-4 minute pe fiecare parte ,la foc moderat,
pina cind urmele gratarului au devenit evidente,rumene .