Piper (peppers)
articol scris de adellaida blog
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
In fiecare reteta folosim condimente si nu vorbim in mod deosebit despre ele. Eu incep astazi cu cele mai frecvent folosite de catre mine in bucatarie, cred ca am ajuns in momentul in care trebuie sa acordam si condimentelor o insemnatate mai mare :)
Piper
Bobitele negre, cu miros patrunzator, picant, sunt fructele unui arbust catarator, originar din India. Intregi sau macinate, acestea nu lipsesc din aproape nici o mancare chiar si din bucataria romaneasca. Exista insa mai multe tipuri de piper : verde (fructele sunt culese cand sunt inca verzi), negru: este cel mai picant si aromat (boabele se culeg cand sunt pe jumate coapte si se usuca), alb (fructele foarte coapte sunt tinute cateva zile in apa sarata, pentru a indeprta membrana negricioasa: fructul in interior este alb, iar apoi sunt uscate), gri (piper negru tinut doar putin in apa sarata, care isi pastreaza membrana).
Piperul ca atare, dar si uleiul esential de piper, activeaza digestia, are efect antibacterian, carminativ (eliminand balonarea), stimuland metabolismul si ajutand la arderea grasimilor. In anotimpul rece, presarat in bucatele mai condimentate , ajuta organismul in lupta impotriva virusilor. Pentru persoanele care au insa probleme digestive sau renale, piperul trebuie folosit cu moderatie, deoarece are un efect iritant. Este utilizat si la producerea parfumurilor, in special cele destinate barbatilor, ca nota de mijloc.