contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pilau Cu Creveti

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Iata o varianta indiana de pilaf, foarte usoara si gustoasa. Reteta provine din sudul Indiei, si se remarca prin folosirea fructelor de mare si a laptelui de cocos, ingrediente extrem de popular in bucatariile regionale indiene din zona. Alaturi de legume si carne se mai remarca folosirea stafidelor si fisticului, ca si faptul ca, spre deosebire de variantele de pilaf obisnuite la noi, aceasta se gateste doar pe ochiul aragazului.


Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
1 ceapa mare, tocata marunt
3-4 linguri de ghee, sau ulei de arahide rafinat (ori de floarea-soarelui)
1 cana cu orez cu bob lung
1 1/2 cana cu apa rece
1/2 cana cu lapte de cocos, cat mai gros
1/4 lingurita de piper alb
1/2 lingurita de sare
1 rulou de scortisoara
4 pastai de cardamom, zdrobite usor cat sa se intredeschida
2 stelute de anason
4 cuisoare intregi
1/2 lingurita de chimion
1 lingurita de coriandru
2 frunze de dafin
1 lingura de stafide mari, negre
1 lingura de boabe de fistic, tocate foarte grosier
1 ardei gras rosu, curatat si taiat cubulete
1 ardei gras galben, curatat si taiat cubulete
1 morcov, curatat si taiat cubulete
12 creveti mari, decorticati si curatati de vinisoare
2 cepe verzi, taiate bucatele
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat

Instructiuni:
Se gatesc (in aburi, prajiti in rigaie, pe gratar etc.) crevetii cateva minute, pana ce sunt facuti. Nu trebuie supratratati termic, caci se vor intari si vor capata o textura cauciucoasa.

Se incinge o tigaie mare si adanca, la foc mic-mediu (un vas de tip wok functioneaza foarte bine). Se adauga ghee si, cand acesta este fierbinte, se adauga ceapa, care se soteaza 4-5 minute, pana ce devine translucida.

Se adauga scortisoara, cuisoarele, cardamomul, anasonul stelat, chimionul, coriandrul si frunzele de dafin si se gatesc 2 minute, amestecand frecvent pana ce incep sa miroasa.

Se mareste putin flacara si se adauga orezul, stafidele si morcovul. Se amesteca 2 minute, pana ce orezul are boabele translucide si acoperite in grasimea aromata, iar vegetalele s-au inmuiat.

Se adauga laptele de cocos si apa. Se sareaza si se pipereaza. Se amesteca o data, ca stratul de orez sa fie uniform. Se da mixtura in clocot, apoi se micsoreaza flacara atat cat lichidul sa bolboroseasca putin, dupa care se acopera vasul. Se fierbe orezul circa 12-15 minute, apoi se stinge flacara si se lasa sa stea, acoperit alte 10-15 minute.

Se ridica capacul tigaii cu orez si se adauga ceapa verde si crevetii. Se amesteca bine. Se scot foile de dafin si mirodeniile mari (cuisoare, cardamom, anason stelat si scortisoara).
Se serveste pilau imediat, ornat cu frunze de patrunjel si boabe de fistic.

Sfaturi:
Daca aveti nelamuriri despre modul in care puteti gati crevetii in aburi, iata o metoda simpla. Se alege un vas adanc (wok, cratita mai inalta, oala), iar in el se asaza sita unui steamer de bambus. Peste ea se asaza, cu partea lucioasa in sus, o foaie de folie metalica, intepata din loc in loc cu o furculita. Se asaza crevetii pe folia metalica. Se adauga apa in vas, cat sa faca un strat de cativa cm, dar sa nu atinga fundul sitei de bambus. Se da in clocot apa, apoi se micsoreaza flacara ca sa se obtina o fierbere molcoma. Se acopera wok-ul cu capacul si se lasa crevetii 4-5 minute, sa se gateasca in abur. Atunci cand se fac roz-portocalii la culoare, sunt gata; inca o data, nu-i gatiti mai mult de atat.

Lapte de cocos gros gasiti in multe dintre super si hipermarketuri, ambalat atat la cutii de carton, cat si in cutii metalice. De obicei este de buna calitate, gros si gustos.

Incercati pentru aceasta reteta un orez Basmati. In opinia mea, din ceea ce se gaseste pe piata noastra este cel mai potrivit orez pentru un pilau (pilaf).

Puteti folosi aproape orice vegetale pentru a prepara acest tip de pilau. Eu am folosit ardei grasi, ceapa verde si morcovi mai mult pentru diversitate coloristica, dar la fel de bine merg si ciupercile, conopida, broccoli, dovleac, fructe uscate (smochine, curmale, caise, piersici etc.) etc.

In loc de fistic, sau alaturi de el, puteti incerca migdale, alune, arahide, nuci, nuci pecan, nuci de Brazilia, alune caju etc.

Daca nu gasiti coriandru proaspat, asa cum mie mi se intampla adesea, puteti folosi patrunjel. Nu este deloc acelasi lucru, dar este cea mai buna inlocuire posibila; sfatul meu este mai bine sa folositi patrunjel, decat nimic, caci un pic de iarba aromata da bine in acest preparat.

Pin It