Pilaf Cu Urzici
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Astazi va ofer un mega-delicios Pilaf cu urzici. Sa te lingi pe degetele, sa exclami ” megaa!” cu voce tare de sa te auda cartierul, zau ca da! De vreo trei zile tanjeam dupa urzici, dar lenea era prea mare ca sa ma duc pana in piata, asa ca tot ma uitam pe la coltul blocului, de cate ori ieseam pe la plimbare, poate -poate zaresc vreun vanzator ambulat. Dar neam! Pana cand, rapusa de pofta, m-am dus la piata, mi-am luat juma’ de sacosa de urzici si cu un zambet larg ma si gandeam cum voi manca eu mai pe seara pilaf cu urzici. Dar, mai inainte de a ajunge acasa, am stat la o cafea cu prietena Cleopatra si-ntimp ce depanam povesti cu urzici, ma trezesc ca imi umple sacosa ba cu oua de tara, ba cu patrunjel. Dar ia draga niste orez din asta sa vezi ce minunat e! Ai sa vezi ca o sa manince si fii’ta, ca nici ai mei nu maninca “ciment” (orez) din ala cleios ) si hop imi toarna in plasa niste orez cu bobul extrem de lung, cica-i orez basmati indian. Intr-un final ajung acasa si ma pun pe preparat pilaful cu urzici. Am fiert orezul basmati putin mai mult decat “al dente” nicicum dupa metoda clasica de preparare ca sa ramana bob cu bob. L-am fiert un pic mai mult si a iesit mega delicios. Deloc ciment, deloc nelipicios sau cleios si totalmente extrem de bun. Iar Miru a mancat un sfert din craticioara de mai jos, fix aseara! S-aveti pofta si fiti voiosi!
Ingrediente pentru reteta de Pilaf cu urzici
- 200-300 gr urzici
- 100 gr orez basmati indian
- 2 catei usturoi (optional)
- o ceapa potrivita
- 100 ml supa de legume
- 200-250 ml zeama (apa in care ati oparit urzicile)
- cateva linguri de ulei
Mod de preparare pentru reteta de Pilaf cu urzici
Puneti pe foc o cratita incapatoare cu apa rece si cand clocoteste puneti urzicile (spalate in cateva apae inainte) si opariti-le cateva minute. Scoateti-le si puneti-le la scurs intro strecuratoare. Apoi le taiati unsor cu un cutit bun.
Intr-o cratita de tuci sau ceaun puneti la incins cateva linguri de ulei. Adaugati ceapa tocata marunt si usturoiul strivit. Usturoiul e optional, eu il pun doar pentru ca imi place foarte tare aroma si plus ca e o perioada in care e bine sa consumam usturoi ) . Cand s-au inmuiat usurel, adaugati orezul si amestecati. Caliti usor orezul, in felul asta va fi mai delicios. Turnati repejos apa simpla sau supa de legume si lasati la foc maricel invatind mereu pana ce orezul se umfla si apa scade. Amestecati, adaugati zeama in care ati oparit urzicile, reduceti focul la minim, puneti un capac pe cratita si relaxati-va vreo 15 minute.
Intre timp puteti sa mai amestecati in orez dupa cum v-am zis il facem pilaf bunicel, nu bob cu bob, asa incat amestecarea cu lingura de lemn e absolutamente permisa si chiar indicata.
Puneti urzicile taiate si amestecati, eventual mai completati cu lichid daca vi se pare ca mai e nevoie. Mai lasati la foc mic maxim 7-10 minute si apoi potriviti de sare.
Acest articol Pilaf cu urzici apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.