Piine Traneasca Din NÖ (niederösterreich Austria)
articol scris de lauras.leckereien blog leckereien.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O piine aromata si simpla de facut!
Din pacate eu nu am mai avut faina de orz in casa si in loc de cele 200g pe care l-e prevedea reteta, am inlocuit cu faina integrala de griu.
Sotul meu nici nu a observat, ca gustul nu este cel original.
INGREDIENTE:- 100g drpjdie naturala NEimprospatata
- 10g drojdie instant
- 100g iaurt
- 25g melasa/sirop din sfecla de zahar (se poate inlocui cu miere de albine sau zahar)
- 25g chimen macinat
- (facultativ) 15g un amestec de seminte macinate de fenicul, coreandru, anason
- 1350g apa
- 1000g faina integrala de griu (aici se pot pune doar 800 si 200 din orz)
- 1000g fain alba de griu
- 42 g sare
- 40g unt/untura
MOD PREPARARE:
Se pun ingredientele in recipenzul pentru malaxat si se malaxeaza ca 2 min.Se lasa ca. 10 min.la odihnit pentru autoliza, dupa care se malaxeata totul pina cind aluatul incepe sa se desprinda de pe peretii vasului.
Aluatul obtinut se pune intr-un recipient in care are loc sa dospeasca si care in prwalabil s-a uns cu ulei.
Se acopera cu o folie de nailon sau se introduce intr-o punga de nailon si se pune la dospit peste nopate la o temperatura care sa nu depaseasca 10°C.
A doua zii aluatul care si-a triplat volumul,se pune pe masa de lucru infainata si cu miinile/degetele se intinde si impacheteaza de 2 ori la interval de 30 min.
Dupa aceasta etapa, aluatul se imparte in functie de ceea ce doriti sa faceti.
Eu am facut 3 pinii, pe care l-am pus a dospeaca in cosuri speciale de dospit piine si pe fiecare in parte am copt-o ca. 40-45 min.la 230°C.
Se pot face chifle, cornuri..fiecare ce doreste.
Doresc, spor la preparat si savoare deplina!
http://leckereien.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss