Piine Pur Taraneasca
Sursa PIINE PUR TARANEASCA
articol scris de lauras.leckereien blog leckereien.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Piinea aceasta este preparata din doar “3 ingrediente: apa, sare si faina”!
Incet, incet retetele naturale pe care l-e preparau odata bunici, strabuinicii…nostri incep sa intre in uitare.
In ziua de azi comoditatea si goana dupa profit face ca sa se foloseasca cit mai mult agenti chimici de fermentare.
Dar tocmai acesti agenti sint cei care provoaca alergii sau alte boli, dupa care la rindul lor profita industria farmaceutica…
Deci cu alte cuvinte,
”NOI SINTEM,CEEA CE CONSUMAM”!
Pentru mine preparatul piini in casa a fost la incept doar o curiozitate, dar din ce in ce m-am confruntat cu aceasta tema, si tot mai multe am aflat despre piinea industriala si cea naturala si prepararea ei in casa.De ex. pentru 4 pers. prepar piine de ca. 2 ori pe saptamina.
Asta asa, deoarece congelatorul este de mare ajutor.
Oritindu-ma dupa consumul zilnic, congelez sau descongelez…
Sigur, simplu nu este sa l-e impaci zilnic pe toate. si capra si lupul …:-))), dar daca reflectez putin si pun in balanta ce imi este mie si familiei mai important, sigur este “SANATATEA”!
Si nu numai sanatatea ci si mindria de a duce cu succes o reteta sau alta la capat si in final sa vad bucuria si pofta cu care familia savureaza bunatatile preparate.Este o satisfactie personala, care ma indeamna de a experimanta si prepara in continuare….
INGREDIENTE MAIA:
- 400g faina alba de griu (700W)
- 250g apa
- 100g DROJDIE NATURALA
- 5g sare
MOD PREPARARE:
Toate ingredintele se amesteca impreuna si se framina pina ce se obtine in aluat elastic, care aproape nu mai lipeste.
Acest aluat se acopara cu o folie sau punga din plastic si se lasa ca 16 la dospit/fermentat la temp. camerei min. 21°C sau in cuptor.(Se poate prepararsi cu 2 zile inainte de coacerea piini, dar se tione la frigider).
A duoa zi aluatul trebuie sa aiva un volum cel putin dublu si deasupra trebuie sa formeze bule de aer.
(pentru ca acum in casa nu am o temp.mai mult de 18-19°C m-am folosit de cuptorul cu microunde pentru a ridica temp in aluat. Ca.20% putere pentru 30 secunde la 30min. Dar merge foarte bine si cu cuptorul.Se incinge usor pina cind admosfera este de max. 30°C si se lasa aluatul la dospit)
Intr-un alt recipient se amesteca restul ingredientelor:
INGREDIENTE ALUAT FINAL:
- 600g faina 1050W
- 380g apa calduta
- 18g sare
- maiaua
MOD PREPARARE:
Apa sarea si faina se malaxeya&framinta impreuna si se lasa ca. 30 min. la odihnit.
Dupa aceea se adaoga maiaua si se malaxeaza/framinta ca. 5 min. pina cind aluatul devine elastic si se dezlipeste de pe pertii vasului.
Aluatul se infaineaza putin, se formeaza cu miinile o bila din el si se pune la dospit acoperit la fel cu o punga de nailon.Eventual daca este necesar intr-un loc cald de ex.cuptor sau microunde.
La dospit se lasa ca 2-3 ore.Asta depinde la fel de cit de activa este maiaua si temperatura la care dospeste.
In acest timp aluatul se INTINDE SI IMPACHETEAZA
de doua ori la intervale de ca 30- 40min.
Dupa ultima dospire, aluatul se MODELEAZA ROTUND si se pune la dospit ca 30min. la min. 25°C.
Dupa dospire piinea se cresteaza adinc si se introduce in cuptorul incins la 250°C, se arunca in cuptor ca. 30ml apa fierbinte si dupa ca. 10 min.temperatura se reduce la 200°C si se coace piinea in continuare ca. 40-50min.
Se face proba, daca se bate cu dgetul pe dosul piini , acesta trebuie sa sune a gol.
Dupa coacere piine se scoate si se lasa sa se racesca complet , dupa care se poate portiona si savura.
Succes la preparat si savoare deplina!
http://leckereien.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss