Piine Floarea Soarelui/pane Girasole
articol scris de Danelutza blog danielaincucina.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
N-am mai postat cam de mult timp o reteta de piinita, dar asta e ... pot sa ma laud singura ?!!!... "opera de arta" nu piine de mincat. Cam cu jale am rupt bucati din ea, dar nu ne-am putut opri pina nu am dat gata jumatate la cina.
Ingrediente:
* 500 g faina
* 2 oua
* o lingura otet sau o lingura suc de lamiie
* 2 linguri ulei de floarea soarelui
* o lingurita zahar
* 7 g sare
* 250 ml lapte caldut
* 20 g drojdie proaspata
* 60 g unt topit
* un galbenus pentru uns + o lingura lapte
Intr-un castronel punem drojdia bucatele impreuna cu zaharul, o lingurita de faina si 100 ml lapte caldut. Le amestecam bine, acoperim si lasam pina vedem ca deasupra laptele face putina spuma (bule de aer), eu am pus in cuva masinii de piine. In alt castronel adaugam restul de lapte si ouale, le zbatem bine, adaugam ulei si sarea si amestecam pina se topeste sarea. Am adaugat peste drojdie faina cernuta, apoi compozitia de lapte si otetul si am framintat aluatul (masina, nu eu...) timp de 15 minute. Vom obtine un aluat elastic, pe care-l acoperim si-l lasam la dospit cel putin doua ore, pina vedem ca si-a dublat volumul. Daca aluatul il avem intr-un alt vas, acoperim cu un prosop umezit si-l punem intr-un loc cald ferit de curentii de aer.
Dupa cele doua ore, rasturnal aluatul pe masa de lucru infainata, impartim in patru parti, apoi fiecare bucata o impartim din nou in patru, va trebui sa obtinem 16 bucati (eu am impartit aluatul in bucati de cca 53 g una). Acoperim cu prosopul umezit si luam cite o bucata, o intindem cu sucitorul, ii dam forma rotunda sau mai putin rotunda, asta nu conteaza prea mult, ungem cu untul topit dar rece, adaugam o alta foaie de aluat deasupra, in total patru foi (sper ca ati inteles ce-am scris pina acum), rulam foile de aluat ca pe o rulada, nu stringem prea tare... si taiem aluatul cu un cutit foarte fin (uitati aici reteta Mariei si pozele pas cu pas de unde se vede foarte bine cum trebuiesc realizate taieturile)
Facem asa cu toate foile de aluat, deci patru bucati una peste alta, unse cu unt topit, inclusiv ultima foaie. Punem bucatile de aluat taiate intr-o tava rotunda tapetata cu hirtie de copt sau unsa cu unt si tapetata cu faina si lasam din nou la dospit pentru cel putin 30 de minute.
Ungem cu galbenusul zbatut amestecat cu o lingura de lapte si presaram seminte de susan deasupra.
Acoperim piinea cu o coala de hirtie de copt si dam tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru circa 40 de minute, eu am lasat aproape 35 de minute si am lasat tot timpul hirtia deasupra piinii, altfel riscam sa iasa prea bronzata. Scoatem din cuptor, lasam la racit
si servim piinea rupta cu minutele... delicioasa, parca-i cozonac...