contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Piftie

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

   Aceasta reteta de piftie este o reteta traditionala asa cum am mostenit-o de la mama, mama de la bunica si asa mai departe, adica simpla, taraneste...
   Copil fiind nu mancam piftie nici in ruptul capului dar uite cum se schimba gusturile odata cu varsta si acum mi se pare un aperitiv extraordinar de savuros...
Ingrediente:

-2 picioare de porc,
-5-7oo g pulpa,
-sare,
- o lingurita piper boabe,
-3 foi dafin,
-o capatana mica usturoi,
-legume pentru decor (morcov, mazare, ardei),

 Preparare:

   Pentru piftie se folosesc picioarele de porc adica partea ce contine oase, soric, cartilagii, foarte bogate in gelatina. Se pot folosi si alte parti cu os si soric insa acestea sunt cele mai indicate.
   Ca sa obtineti o piftie limpede si clara puneti picioarele de porc si carnea macra in apa rece 2-3 ore, schimband-o de cateva ori asa incat sa iasa cat mai bine sangele.
   Se pun la fiert intr-un vas cu cca 5 l de apa cu sare, (apa trbuie sa acopere bine carnea) si se lasa  la foc mic luandu-se spuma ori de cate ori este nevoie. Nu grabiti fierberea (care trebuie sa dureze cel putn 2-3 ore) pentru ca  lichidul se va evapora prea repede si nu trebuie completat pentru ca va afecta calitatea gelatinei.
   Dupa ce nu se mai formeaza spuma se pun condimentele, adica piperul boabe si foile de dafin.
   Piftia  este gata cand lichidul a scazut mai mult de jumatate fata de cel initial si carnea se desprinde cu usurinta de pe oase. Se pune usturoiul zdrobit si se inchide focul.
   In acest moment se scoate carnea si se lasa sa se racoreasca putin ca sa o putem curata de pe oase.
Legumele pentru decor le fierb separat ca sa nu coloreze piftia.
   Zeama de piftie se strecoara ca sa se retina usturoiul si eventualele bucatele de oase.
   Montarea se face in forme sau boluri. Se toarna cateva linguri de zeama si se decoreza dupa imaginatie dupa care se dau bolurile la rece sa se coaguleze putin asa incat legumele sa ramana prinse in gelatina. Se pun apoi bucatelele de carne si se completeaza cu lichid dupa care se dau din nou la rece cateva ore.
   Inainte de sevire se curata stratul de grasime de deasupra si se rastoarna formele asa incat decorul va ajunge deasupra.
  Aceasta piftie este un aperitiv traditional romanesc, savuros si usor de facut, nelipsit de pe mesele de sarbatori si nu numai...
        Spor la gatit !