Piftie
articol scris de camelia.blog.gustos. blog camelia.blog.gustos.ro
1,500kg jambon
3 cepe
2 lingurite de Secretul gustului 10 legume
usturoi
sare
Se curata jambonul bine, bine, se parleste si se pune in oala de presiune impreuna cu ceapa, sarea si apa cat sa il acopere. Se fierbe 1 ora si 40 de minute.
Se scoate carnea cu o spumiera si se pune intr-un castron, apoi se strecoara intr-o cratita zeama rezultata. Se iau si bucatelele de carne ramase in strecuratoare. Pana se racoreste carnea din castron se prepara zeama de piftie. Se strange untura din cratita cu o lingura dupa care se adauga 2 lingurite de secretul gustului, sare daca mai este nevoie si usturoi pisat fin.
Se trece apoi la carne. Se ia carnea bucatica cu bucatica si se separa de oase, se pune in alt castron si se face bucatele cu mana. Se indeparteaza toata grasimea din carne.
Dupa ce s-a terminat aceasta operatie, se pune carnea in castroane, peste carne se pune zeama de piftie si se amesteca.
Se da la rece ca sa se inchege. Piftia se fierbe si in oala normala, dar timpul de fierbere este de 3-4 ore.