Piftie Si Jumari
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
De fapt invers, jumari si piftie. V-am zis ca ma tin de traditionale, imi bat joc de colesterol.
V-am mai dezvaluit metoda mea de facut jumari, daca nu ati incercat-o nu stiti ce pierdeti. Nu e musai in ceaun, dar etapa intermediara e importanta.
O reiau pe scurt, se taie slanina (cu mai mult sau mai putina carne, cum vreti) si se pune la topit la foc mic, mic.
Cand s-a topit slana si jumarile is acoperite de untura stingeti focul. Si le lasati minim 10 minute sau si mai mult, neimportant, dar minim 10 minute. Dupa care reporniti focul, tot mic, le lasati pana se auresc, momentul perfect e, daca le paziti, cand incepe foarte vag sa vrea grasimea sa fumege. Nu cumva sa se afume, dar daca prindeti momentul ala … Dupa care se lasa la scurs si se presara cu sare grunjoasa.
Sunt excelente, incercati odata, care aveti chef, acum da-l incolo de colesterol, pentru o zi nu se moare. Partea proasta e ca nu prea cred sa apuce masa de craciun.
Cat despre kiftii, dupa nenumarate incercari si retete ca la mama fiecaruia acasa, am ajuns la o concluzie: cu cat mai simplu cu atat mai bun.
Am avut trei adidasi (curatati, spalati, parliti, iar curatati, iar spalati, iar parliti, tot asa), doua bucati de rasol de porc si o fasie de sorici (din ala parlit bine, care costa intre 12 si 60 kila, depinde de unde il iei, cred ca de aia a iesit si kiftia nitel mai galbioara).
Am fiert carnaraia asa cum era ea, plus o ceapa, am lasat-o la racit, am degresat-o, am repus oala la incalzit, am pus carnea in diverse vase si mujdeiul in zeama.
Am strecurat zeama peste carne si basta, am pus la racit. A iesit usturoiata bine si mai mult toba decat piftie, a fost multa carne. Nu, nu decorez nimic, asta sa fie clar.
Asta e clar si de departe singura kiftie ce imi place, nu cu morcovi, albitura, foi de dafin, cu nimica, fix ca mai sus.
Din nefericire rororo miauna in gol, ca e cu porcarii, nu pupa nimica, sa ii fie de bine mirosul. rororo