Piftie (racituri)
Sursa Piftie (racituri)
articol scris de vdaiana blog testdaiana1.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Prima piftie.
A iesit ok, tinand cont ca e prima data cand am facut, dar nu e asa cum o stiam de la bunica.
Ingrediente:
* 1 ciolan si niste soricuri de porc
* 6 perechi de gheare de pui
* 2 capatani de usturoi (1 direct in apa, 1 mujdei)
* 2 foi de dafin
* 2-3 lingurite de sare
* piper
* 2 morcovi
* boia dulce (optional)
Mod de preparare:
- am parlit si curatat adidasii de pui :P
- am pus toata carnea in kukta, am adaugat 1 cateii intregi dintr-o capatana de usturoi, 2 lingurite de sare, piper, foile de dafin si am pus apa cat sa acopere carnea (cam 3 L).
- am pus kukta pe foc si in momentul in care a inceput sa fasaie am dat focul la minim si am lasat asa vreo 2 ore jumate.
- apoi am deschis, am constatat ca zeama a scazut, am adaugat morcovii si am mai lasat vreo jumatate de ora ca sa se fiarba morcovii.
- dupa 3 ore si ceva de fiert am pescuit carnea si am strecurat supa intr-o oala.
- am gustat supa. foarte buna, aromata, consistenta, dar am mai adaugat 1 lingurita de sare.
- am zdrobit o capatana de usturoi (am pus putina apa ca sa nu-si schimbe culoarea pana ajunge in supa) si am adaugat mujdeiul in supa.
- am mutat oala intr-o camera racoroasa si am amestecat din cand in cand ca sa se raceasca mai repede supa. mirosea super in toata camera.
- am scos putina supa intr-un pahar si am bagat in congelator sa vad cum se incheaga. dupa jumatate de ora am scos piftia inchegata, am rasturnat-o pe o farfurie, am testat consistenta si gustul. a trecut testul cu brio :)
- intre timp am maruntit carnea de pe ciolan, am feliat morcovii si am pregatit bolurile.
- cand s-a racorit supa am trecut la portionat. am aranjat cateva feliute de morcovi si am presarat putina boia pe fundul bolurilor, apoi am pus bucati de carne si am portionat supa.
Observatii:
- a doua zi piftia n-a fost destul de sarata si nici nu avea destul usturoi (insa usturoi n-am pus mai mult pe motiv de fiere nebuna);
- desi supa in sine a fost foarte buna, cu gust puternic, concentrat, piftia nu are nici un gust in afara de aroma de usturoi;
- nu e chiar asa de teapana cum o stiu din amintiri;
- probabil n-o sa mancam toata piftia asa ca am s-o folosesc ca baza pentru supa cu multe legume.