Piftie De Porc
Sursa Piftie de porc
articol scris de Vasile blog arta-culinara-romaneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Piftia sau Răcitura de porc, este un preparat care nu lipseşte nici-odată de la masa de Crăciun sau Anul Nou. În continuare vă prezint o reţetă ardelenească. Ingredientele sunt: picioare, urechi, coadă, cap de porc, o ceapă, usturoi, piper, o foaie de dafin. Ingredientele de porc se curaţă bine de orice urmă de păr şi unghii. Într-o oală mare, punem la fiert apa, în care opărim cca. 10 minute carnea. Apoi schimbăm apa, şi punem la fiert pe foc mare. După ce începe să fiarbă, reducem focul, culegem spuma formată şi lăsăm să fiarbă domol. După două ore, adăugăm o ceapă întreagă curăţată, o căpăţînă de usturoi tăiat mărunt, foaia de dafin si 15-20 boabe de piper. Unele persoane pun în piftie morcovi şi pătrunjel. Eu nu recomand aceasta, întrucît legumele fiind dulci, piftia devine greţoasă. După ce carnea a fiert pînă se desprinde de pe oase, punem oala cu piftia, la rece, pînă se strînge deasupra şi se solidifică grăsimea, pe care o adunăm şi o aruncăm. Punem din nou la fiert piftia, adăugînd o căpăţînă de usturoi curăţat şi zdrobit. Lăsăm să mai fiarbă puţin. Luăm cu o lingură zeama din piftie şi o punem la rece cîteva minute. Dacă se încheagă bine, atunci piftia este gata.
Pregătim cîteva castronaşe (cele mai potrivite sunt cele de ceramică), desprindem carnea de pe oase şi o împărţim egal în castronaşe. Apoi turnăm zeama printr-o strecurătoare. După cîteva minute, presărăm deasupra piftiei, boia de ardei dulce pentru culoare. Putem adăuga cîteva feliuţe subţiri de ardei iute. Punem castronaşele la rece pînă se încheagă piftia.
Eu fac piftia cu produsele de porc, afumate. Mi se pare mai gustoasă.