Piept De Rata Cu Basmati & Shiitake
articol scris de mayas-esprit.blogspo blog mayas-esprit.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
- 2 fileuri piept de rata,cu piele
- 2 portii orez basmati
- 1 lingura unt
- 2 mîini ciuperci shiitake,feliate
- 1 lingura ulei de arahide
- 1 lingura sos de soia
- 1 vf. cutit scortisoara
- sare roz(Himalaya),piper roz
Am folosit un orez natural din Himalaya,
pe care l-am fiert dupa indicatiile de pe saculet.
1 ceasca orez la 2 cesti apa + 1 lingura unt si 1/2 lingurita sare,
se lasa la fiert pe foc moderat aproximativ 40 minute.
Ciupercile feliate le-am "tras" 2 minute într-o lingura de ulei de arahide
si le-am condimentat cu un strop de sos de soia si foarte putina scortisoara,
dupa care le-am amesteact cu orezul fiert.
Am pastrat la cald pîna am facut fileurile.
Fileurile (de rata crescuta în mediu natural :P ),
Le-am sarat bine pe ambele parti si le-am piperat.
Am încins tigaia,am pus o lingura ulei de arahide,asa cît sa fie tigaia unsa,
apoi am asezat fileurile pe partea cu piele si le-am prajit 5 minute la foc iute.
Le-am întors si le-am mai lasat înca 2 minute la prajit pe partea de carne,
dupa care am dat tigaia în cuptorul preîncalzt la 200°C timp de 10 minute.
Aveti grija sa folositi o tigaie termorezistenta,
sau una cu coada detasabila/sau fara coada.
Dupa ce am scos tigaia din cuptor,am acoperit bucatile de piept
si le-am lasat la odihna 5 minute pentru a se "aseza" sucurile si aromele.
Am feliliat pieptul,si l-am servit cu orezul aromat cu shiitake.
Daca nu va place pieptul rozaliu,înca 2 minute la cuptor rezolva problema.
Dar nu lasati mai mult,pentru ca se întareste.
Timpii de prajit+coacere sînt valabili pentru 2 fileuri proaspete în jur de 300 g/pro bucata.
Notite:
Cine doreste poate cresta pielea în romburi,
dar atentie sa nu ajungeti cu lama cutitului la carne.