contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Physalis – Pãpãlãu

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Citesc des despre condimente sau plante care acum sunt la moda, inclusiv, stiti deja, goji, ma amuza planta aia turbata cum ma amuza si diversi ciulini de care e plin baraganul si sunt la pret de dumping de cand s-a descoperit ca sunt sanatoase, fireste, alea din import.

Ca mi se pare mie (poate doar mi se pare) ca s-a ajuns sa se ingurgiteze gunoi la pret de margaritare, s-a dovedit citind articole despre niste magnifice plante (condimente), care in alte tari sunt interzise (un marunt exemplu este tonka).

Astazi urmaream o emisiune, sincer, nu prea reusita, la Paprika, nici nu am retinut numele, cert e ca domnul de acolo a facut bezele cu crema de ciocolata alba (ma dureau maselele numai la gandul ca mi-ar ajunge in zona maxilo-faciala asa ceva) si cu dulceata de pãpãlãu (asta era traducerea).

Mai, zic ce o fi ala? Ca eu nu am auzit. Dau un gogu si gasesc imediat, bingo, pãpãlãu e physalis. Bun, dar daca ii zice asa se gaseste si la noi? Culmea, brusc mi-am amintit unde am vazut in afara de deserturi de fitze si de rafturi unde se inghesuie la un scor de aproximativ 7 lei suta de grame.

In gradina de alaturi. Nu e mare tufa si arata frumos toamna. Fireste ca in magazine nu se numeste pãpãlãu ci Physalis peruviana, cateva bobite cu aschii de petale in jurul fructului puse in cutiute frumusele, de plastic.

Si ma si gandeam, moama, ce fandoseala, physalis. Ei bine, cand aflai ca nu e decat pãpãlãul ala pe care fac pipi cainii vagabonzi, mai sa ma apuce rasul. Si iaca marele secret al buruienilor miraculoase: nu conteaza ca sunt aici de cand lumea si pamantul, daca nu le dai nume pompoase si nu le importi la pret mare, fix partz.

Eu astept cu interes denumiri fancy pentru basina porcului sau phallus impudicus, mai ales ca valoarea lor alimentara este relativ scazuta, pariu ca se gaseste vreun doftor inteligentus care sa explice cum continutul de clorofila, respectiv mirosul pestilential fac bine tenului, coloanei, mainilor sau au efect benefic precum balele melcilor din reclama aia megascarboasa in care te indeamna sa te dai cu muci pe moaca fiindca s-a descoperit si asta, ca balele melcesti te fac (h)alba ca zapada? (metaforic vorbind, adica tanara si frumoasa)

Ma rog, eu ma intreb cine a stat sa fie uns de melc sau a incercat prima oara sa manance turbarea pamantului sau pãpãlãu ca sa vaza ca sunt comestibile, intrebarea e fara raspuns, desigur, s-a gasit un destept.

Pun doua poze de pe net, ca nu am cu asa ceva, tocmai la toamna o sa iasa pãpãlãul la vedere, dar am gasit niste poze artistice pe net si cu el si cu putza calului, ciuperca aia, stiti voi.

sursa

sursa

De curiozitate am gustat si eu physalis, habar nu aveam ca pãpãlãul era langa casa. Pãmpãlãu ala de nu mananca physalis, adica io.

rororo