contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Peynirli Yumurtalı Pide

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Turkish Pide 5

Revin cu un alt clasic cu specific turcesc, revizuit de mine. Cum? Am avut o revelatie ! Stiti painea mea preferata, pe care o fac de 4 ori pe saptamana, nu? Magnifica No Knead Bread ! Dureaza maxim un minut sa amesteci cu o lingura apa si faina si uiti de ea in frigider,unde o poti lasa si cateva zile. Iar intr-o ora ai pe masa o paine innebunitor de buna, cu coaja groasa si miezul umed. Daca inca nu ati incercat-o, va spun, NU STITI CE PIERDETI! Acum sa trecem la pide… Eu ador pide, insa cu aluatul de la painea minunata o ador la patrat. Nici nu va mai povestesc cum e, va astept pe voi sa-mi spuneti cum vi s-a parut. Partea frumoasa e ca pide e un fel de pizza, o treaba tot la fel de versatila, asa ca puteti sa va faceti de cap cum vreti cu topping-ul. Puteti sa le faceti vegane, cu o baza de piure de rosii, ciuperci, ardei, etc, sau cu carnati, ceapa si branza, sau ca mine azi, cu branza si ou. Mai bun de-atat nu se poate, va spun. *__* Va las cu reteta !

Ingrediente:

400 g faina

270 ml apa

1 lingurita zahar (optional)

1 lingurita cu varf sare

10 g drojdie

Pentru topping:

cascaval ras

oua

rosii

ardei iuti

Mod de preparare:

Ca la painea care nu necesita framantare, cu o seara inainte (cel putin 8-10 ore) amestecam faina si sarea intr-un castron. Dizolvam drojdia si zaharul in apa la temperatura camerei si o turnam peste faina. Amestecam de cateva ori cu o lingura, pana nu mai vedem faina. Chiar nu necesita framantare, deci punem capacul sau o folie alimentara si lasam aluatul sa creasca in frigider pana a doua zi. Poate fi lasat si 2-3 zile, dar nu mai putin de 8-10 ore. Eu fac asta de 3-4 ori pe saptamana si fac ori painea aceea minunata (the best thing in the world), ori pizza, ori alte treburi, asa ca incercati neaparat aluatul asta ! Va promit ca o sa va indragostiti !

Turkish Pide

A doua zi: Incingem cuptorul la temperatura maxima (250°C de obicei), cu tava intoarsa cu fundul in sus, pe al doilea rand de sus, deci foarte aproape de rezistente. Daca aveti cuptor pe gaz, lasati tava in mijlocul cuptorului, si incingeti-l bine de tot.

Scoatem aluatul din frigider si pudram bine cu faina blatul de lucru, apoi rasturnam aluatul. Va fi semilichid, insa foarte maleabil si cuminte, atata timp cat masa si mainile noastre sunt pudrate foarte bine cu faina. Impartim aluatul in 4, si intindem cate un oval.

Punem o bucata de hartie de copt pudrata cu faina pe o paleta de aluat, pe care eu nu o am inca, asa ca pana imi cumpar una, improvizez. Deci putem pune hartia pe un carton rigid, o placa de inox sau un blat subtire de lemn, care sa tina locul lopetii. Punem ovalul imediat pe hartia de copt, ii punem topingul preferat (puteti sa  va faceti de cap cat vreti aici), de exemplu cascavalul ras, deasupra cateva felii de rosii si 2 ardei iuti. Rasucim marginile, astfel incat vom sigila toata treaba. Spargem un ou in mijloc, iar peste el punem putina sare si fulgi de ardei.

Cand cuptorul a atins temperatura maxima (poate dura destul), deschidem cuptorul si cu o miscare ferma impingem si tragem brusc, astfel incat hartia de copt cu minunatia pe ea sa alunece frumos pe fundul tavii incinse. (aici e tot secretul) Folosesc tava fiindca nu mi-a ajuns inca piatra de copt, pe care am comandat-o acum o saptamana. In Italia oamenii au doar 2 viteze, ce sa fac…

Turkish Pide 3

Lasam in cuptor timp de 8-10 minute,poate chiar mai putin. Uitati-va pe geam, daca incep sa se coloreze usor marginile, e gata. Pana scoateti prima pide din cuptor,  o faceti pe a doua, si tot asa, pana le terminati. Puneti toppingul preferat pe ultima, ca aceea va fi a voastra ! *__*

Turkish Pide 4

Afiyet olsun !