Pesto De Rucola
articol scris de inatodoran blog retete-vegane.blogspot.com
Imi place foarte mult rucola, pe care o prepar cel mai adesea sub forma de salata, alaturi de alte legume si verdeturi delicioase.
Desi seamana cu frunzele de papadie, gustul ei este mult diferit de al acesteia, aducand parca putin cu varza sau ridichea (chiar face parte din familia verzei - Brassicaceae), unii ar spune ca seamana putin cu nuca, fiind usor picanta precum piperul si amaruie cat sa nu cada in extrem. Pe langa intrebuintarile culinare, rucola are proprietati medicinale dovedite, de-a lungul anilor:
- aceasta este excelenta in reglarea nivelului colesterolului,
- prevenirea si combaterea arterosclerozei,
- taie pofta de mancare, fiind de mare folos in curele de slabire,
- combate anemia
- intareste sistemul imunitar
- are efect antiinfectios puternic
Planta-minune despre care va vorbesc este excelenta in stare cruda, in salate sau pe pizza (adaugata dupa ce pizza a fost scoasa din cuptor), in sosuri de paste precum este reteta de pesto de mai jos sau, de ce nu, in tarte si placinte, ca un inlocuitor al urzicii sau al spanacului. Oricum veti alege sa o consumati, veti fi cuceriti de aroma ei subtila si eleganta.
Reteta de mai jos este inspirata de cea a Laurei A insa este varianta vegana, adica fara parmezan. Cu toate acestea gustul nu se va schimba deoarece fulgii de drojdie vor conferi acea aroma specifica branzei.
Pesto de rucola
- 100-150 g rucola proaspata
- 100 g seminte de pin/nuca/alune de padure – crude
- 2 catei de usturoi
- 4-5 lg fulgi de drojdie
- sare dupa gust
- ulei extra virgin de masline
Rucola se spala sub jet de apa rece, se scurge si se lasa la uscat pe un servet de hartie, pentru a absorbi apa in exces.
Se pun toate ingredientele in robotul de bucatarie si se mixeaza pana se ajunge la consistenta dorita (unora le place un pesto mai fin, altora mai neuniform). Adaugam uleiul, treptat, pana cand compozitia devine cremoasa.
Daca nu este folosit imediat, pesto se conserva intr-un borcan. Peste stratul de pesto din borcan se adauga un guleras de ulei de masline, pentru a preveni rancezirea preparatului.
Se consuma pe paine prajita sau pe paste.