Pesto De Leurdă…
articol scris de papalaile blog
Recunosc că eu până anul trecut nu știam ce e aia leurdă. Anul trecut s-au umplut blogurile culinare de leurdă și așa am aflat și eu cum arată și că ar fi de fapt usturoi sălbatic. Deși sunt mare fan usturoi, nu am încercat-o. Anul ăsta s-au schimbat lucrurile și am început să mănânc leurdă de cele mai multe ori în salată, dar am făcut și-un pesto. Repede vă povestesc cum l-am făcut.
Mai întâi de toate am spălat și uscat frunzele de leurdă. Am folosit și o mână de pătrunjel.
Arahidele, căci eu am folosit arahide, nu muguri de pin, le-am prăjit rapid în tigaie, apoi le-am curățat de coji.
Lista exactă de ingrediente sună cam așa: 200 gr frunze de leurdă (4 legături), o mână de pătrunjel, 70 gr arahide prăjite, 4 căței de usturoi (unii au fost mai mici, alții mai mari), o linguriță de sare, 70 gr parmezan ras, 150 ml ulei de măsline și 50 ml zeamă de lămâie.
Pentru că nu intrau toate de la început în vasul robotului, am pus parte din fiecare și am mixat bine. Pe măsură ce a început să se facă pastă am adăugat și restul. Nu am pus toată cantitatea de ulei de măsline în pesto, ci în jur de 120 ml. Restul l-am păstrat să-l pun în borcane deasupra.
Nu știu care este cantitatea exactă de pesto rezultat, dar probabil e în jur de jumătate de kilogram.
Sosul este destul de usturoiat, așa că poate voi nu vreți să mai adăugați și cățeii de usturoi. Mie mi-a plăcut așa.
Se poate folosi la paste, la tarte și la cine știe ce alte mâncăruri. Merge de minune și cu o bucată de carne. Merge chiar și simplu pe o bucată de pâine prăjită.
Pentru că nu am mai făcut de ceva vreme paste în casă, eu am preferat să folosesc sosul pesto la niște tagliatelle, dar despre asta am să vă povestesc mâine.
Magda, gazda de luna aceasta a provocării Dulce Românie și posesoarea blogului Cat’s Kitchen, ne-a provocat să gătim cu leurdă și eu particip la paradă cu această rețetă. Pentru că o știu și o mare amatoare de pisici, l-am rugat pe motanul-parcă-bibelou’-Magellan să pozeze pentru rețeta aceasta.
În speranța că v-am stârnit pofta sau curiozitatea să încercați leurda, vă urez o zi bună până mâine când revin cu o rețetă de paste cu pesto.