Pestele, Sursa De Proteine De Calitate In Post
articol scris de evanescence blog stildeviatasanatos.wordpress.com
Zilele de dezlegare la peste sunt bine-venite pentru aceia dintre noi care resimt asprimea dogmelor crestine. Este lesne inteles ca abtinerea de la produsele animaliere, pe o perioada lunga de vreme, nu este sanatoasa, si nu toti dintre noi reactionam corect, multi din pricina aceasta renunta la post, nu il tin, ori tin doar cateva zile. Asa ca, zilele de dezlegare la peste sunt o mana cereasca pentru adevaratii crestini.
Totusi, cati dintre noi stim ca pestele poate preveni cancerul ori bolile de inima? Sau ca pestele era la inceput consumat de persoanele sarace?
Istoria consumului de peste
La inceput, primii oamenii au incercat sa-si faca casele langa o sursa de apa, caci apa pe-atunci insemna pescuit si transport. Iar de pe urma apei trebuia sa se prospere. Insa, vanatul era pe-atunci mult mai sigur decat pescuitul, asa ca pescuitul a ramas sa fie practicat doar de persoanele sarace.
Cat priveste introducerea pestelui in unele zile din post, ei bine, inca de pe vremuri, Biblia si alte carti sfinte aminteau de consumul in unele zile din post. Ca dovada, in Evul Mediu, in Europa, erau 166 de zile pe an, in care nu se consuma carne de vita, pasare, alt tip de carne, doar peste.
Pentru ca doar persoanele sarace se ocupau cu pescuitul, pestele a trebuit sa fie furnizat si celorlaltor clase, asa ca s-a devzoltat transportul de peste, in prezent reprezinta baza alimentatiei a milioane de oameni din vestul si nordul Europei, din America, Asia de Sud-Est, Oceania si Africa.
Mai trebuit precizat ca, in secolul al XiV pestele conservat in sare ia drumul Europei, pe-atunci era transportat in butoaie, Un pic mai tarziu, in secolul XV si XVI, pestele din bancul New Foundland asigura hrana pentru jumatate din populatia Europei.
Beneficiile consumului de peste
Pentru ca organismul are nevoie de minerale, vitamine-nutrienti importanti pentru buna functionare, pestele constituie o sursa de proteine de calitate, de minerale si vitamine, pe care nu trebuie sa o ocolim. Este ieftin in comparatie cu porcul, sanatos in comporatie cu acesta din urma. Contine acizi grasi nesaturati, pe care organismul nu ii poate produce, este vorba de omga 3. Previne cancerul, bolile de inima.
Preventia bolilor de inima se datoreaza continutului mare de acizi omega 3, in special in pestele gras (ton, macrou, sardine, somon etc).
Un alt efect al consumului regulat de peste (expertii recomanda consumul de doua-trei ori pe saptamana de peste gras) duce la scadera colesterolului, tocmai pentru ca este carne slaba, saraca in grasimi, iar acizi nesaturati absorb grasimile depozitate in organism, ducand la o scadere a colesterolului. Se poate observa si o usurinta in controlul greutatii. Pestele gatit sanatos, la cuptor, pe gratar, nu prajit, cu putin sos, alaturi de legume este o sursa importanta de vitamine, minerale, are putine calorii, iar asta se va vedea, daca se va manca asa de-acum incolo.
Trebuie mentionat ca pestele contine vitamina A, importanta pentru piele, vitamina E, care asigura regenerarea tesuturilor, vitamina D-care fixeaza calciul in oase, pe care organismul nu o produce si vitamina K. Din punct de vedere al importantei, uleiul de peste, este o sursa buna de vitamina D. Se poate gati cu el, sau administra copiilor, ca si preventie a unor boli grave.
Se poate privi indeaproape la alimentatia eschimosilor pentru a se vedea ca acestia mananca mult peste, dar si foca, si nu sufera de boli ale inimii. Acestora li se adauga pescarii japonezi, chinezi, care servesc 400 de grame de peste pe zi. Chiar si pestele dulce, nu numai cel gras, inregistreaza o scadere a colesterolului, insa mai mica.
Un alt beneficiu al consumului de peste este efectul antiinflamatoriu, datorat uleiul de peste si vitaminelor A si D.
Cum se poate gati
Pestele se poate gati atat pe gratar, cat si in cuptor, la aburi, dar trebuie evitat pestele prajit. Un exemplu este file de somon pe gratar, alaturi de cherry, rosii micute.
Se poate servi si afumat, dar aveti grija ca acesta are multa sare, tocmai pentru ca este conservantul, asa ca gravidele, persoanele cu hipertensiune nu trebuie sa il consume.
In conserva se poate servi direct pe paine, sau intre doua felii de chifle, de exemplu ton, cu putin ulei de masline, doua chifle, eventual cu seminte, si voila un sandvis sanatos.
Daca este gatit la cuptor, ca si la gratar, pentru mai multa aroma, se adauga legume. Retineti, nu folositi mult ulei la peste, folisiti in schimb multe legume, cat mai variate, si sanatos gatite.
Conservare
Daca serviti multe conserve, uitati-va la data expirarii, conservele se altereaza foarte usor, ele sunt periculoase prin prisma riscului de intoxicare cu botulism. De asemenea, recipientele de metal nu trebuie sa fie din materiale toxice, ori ruginite.
Cand cumparati un peste, uitati-va bine la el. Sa aiba ochii transparenti, stralucitori, solzi stralucitori, care aluneca in mana din cauza mucusului. Carnea sa se desprinda greu de pe oase, mirosul sa fie unul fresh, iar bronhiile sa fie rosii.
Daca il congelati, sua il cumparati deja congelat,retineti ca, un peste de 1,5 kg necesita 15-20 de ore de stat in apa rece, dupa care la temperatura camerei, pentru a fi complet dezghetat.
Aveti grija la pestele sarata! Se poate strica usor, daca curge din ele, are un miros urat, carnea arata altfel, il aruncati.