Pepenasi Murati
Sursa PEPENASI MURATI
articol scris de valentinaghidculinar blog valentinaghidculinar.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente :
30 kg pepenasi
2 buc.telina
1 kg morcov
3 legaturi frunze telina
2 legaturi marar uscat
2 legaturi tarhon uscat
10 crengute visin
1/2 kg hrean
Pentru saramura :
0 lingura si jumatate sare mare grunjoasa la 1 l de apa . Eu am folosit 28 l saramura .
20 buc. foi de dafin
2 linguri piper boabe
3 linguri boabe de mustar
o lingura boabe coriandru
In cazul in care nu este destul de racoare in locul unde doriti sa depozitati pepenasii , puteti adauga in saramura putin conservant.
Mod de preparare :
Pe fundul butoiului am pus mai intai cateva frunze de telina,crengute de visin,marar si tarhon, felii de morcov, telina si hrean,iar apoi un rand de pepenasi si din nou frunze de telina,crengute de visin ,marar si tarhon,felii de morcov,telina si hrean .
Deasupra se pot pune scandurele,o piatra foarte bine spalata sau mai nou sunt in magazine niste dispozitive speciale pentru a-i presa sa stea acoperiti in totalitate de saramura.
Cand incep sa fermenteze,se va forma putina spuma deasupra si de atunci va incepe vanturarea pepenasilor cu un furtun,pentru a agita tot lichidul. Vanturarea se va face la 4-5 zile timp de o luna sau cat dureaza fermentarea si pe urma la 2-3 sapta,mani pentru a nu mai da voie sa se formeze floare la suprafata si sa ramana saramura limpede.