Penne Con Zucchine E Spinaci Cu Sos Ragù
articol scris de misflorentina blog Ce si cum mai gatim
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
In bucataria italiana, ragù este un sos pe baza de carne, servit de obicei cu paste.
Societatea italiana gastronomica L'Accademia della Cucina Italiana a documentat 14 feluri de ragù.
Societatea italiana gastronomica L'Accademia della Cucina Italiana a documentat 14 feluri de ragù.
In regiunile din nordul Italiei, un ragù este de obicei un sos de carne, tocata de mai multe ori sau macinata, si fiarta cu legume intr-un sos.
Tipurile de carne utilizate pentru pregatire sint variate si pot include separat sau in amestecuri carne de vita, carne de pui, carne de porc, rata, gisca, miel, oaie, vitel, sau organele de la oricare din aceleasi specii. Sosul poate fi bulion, apa, vin, lapte, smintina, si adesea include combinatii ale acestora.
Caracteristic, un ragù este un sos de carne, fiert sau inabusit, care poate fi aromatizat cu rosii, pentru a se distinge de un sos de rosii, care este aromat cu adaos de carne.
Prima reteta documentata pentru un sos de carne, in care carnea gatita a fost o parte integranta a sosului servit cu paste fainoase, dateaza de la sfirsitul secolului al 18-lea si a fost pregatit si inregistrat de catre Alberto Alvisi, bucatar al cardinalului de Imola (la momentul acela “maccheroni” era un termen general pentru paste, atit uscate cit si proaspete).
Pina in secolul al 19-lea, doar in zilele de sarbatoare si duminica clasele bogate ale Italiei utilizau frecvent sosurile grele din carne pentru paste.
Dupa revolutia industriala faina pentru paste a devenit mai accesibila si pentru celelalte categorii sociale pastele intrind in dieta populara si transformindu-se in produs national.
Mi s-a parut interesant sa aflu istoria acestui sos iar atunci cind am gasit informatia am considerat ca e util sa v-o impartasesc.
Am gatit de multe ori paste cu carne tocata in diverse variante: budinca, pastitsio – παστίτσιο, dar nu am incercat niciodata reteta italiana.
Zilele acestea insa i-a venit rindul si am inregistrat din nou un succes teribil: penne con zucchine e spinaci cu sos ragù.
Ingrediente:
- 700 grame pulpa de porc degresata
- 4 linguri ulei de masline
- o lingura boia dulce
- o lingurita oregano
- sare, piper - dupa gust
- doua linguri pulpa de rosii
- o lingura pesto
- o lingura sos de rosii iute
- un pahar de vin alb sec
- o cutie (400 grame) penne cu dovlecei si spanac Barilla (Penne zucchine e spinaci)
- brinza scursa, parmezan
Am avut o bucata de pulpa de porc de aproximativ 700 de grame pe care am degresat-o in prealabil apoi am tocat-o de doua ori. Am pus-o intr-o tigaie cu uleiul de masline, rumenind-o.
Inainte ca zeama sa scada complet am condimentat adaugind piperul, boiaua dulce, oregano si sare si piper dupa gust. Se lasa pe foc pentru cinci minute timp suficient pentru ca aromele sa se intrepatrunda.
Cind amestecul s-a rumenit bine am adaugat pulpa de rosii si o lingura de pesto amestecind compozitia pentru omogenizare si lasind sa fiarba pentru aproximativ zece minute.
Am turnat vinul si am adaugat sosul iute continuind sa amestec totul pina ce zeama a scazut complet obtinind un amestec picant, omogen.
Cind au fiert suficient le-am scurs de apa in care au fiert si le-am servit adaugind o portie generoasa de sos ragù peste care am presarat parmezan ras.