Peanut Brittle
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Brittle s-ar traduce prin (caramel) sfaramicios in reteta de astazi. :)
Alunele se pot inlocui cu nuci, alune, susan.
Partea interesanta a prepararii se petrece in final, cand se adauga lingurita de bicarbonat de sodiu. Tot amestecul se involbureaza, se aereaza si este gata de turnat pe tava unsa bine cu unt. Micile basicute de aer create de bicarbonat, fac caramelul sfaramicios si deci usor de rontait.
2 cups zahar+ 1 cup miere (in retetele originale se foloseste siropul de porumb, eu am pus miere si de-aceea a iesit ceva mai inchis la culoare)+ 2 linguri de apa+ 1 cup alune+ 100g unt+ 1 lingura esenta de vanilie+ 1 lingurita de bicarbonat de sodiu.
- intr-o cratita cu fund dublu se pun pe foc mijlociu-mare (musai sa ramaneti langa aragaz) apa+zaharul+mierea
- nu amestecati pana nu incepe sa sa formeze pete de culoare
- cand apar petele incepeti sa amestecati incetinel in asa fel incat caramelul sa se coloreze uniform, sa nu se arda si sa ajunga la temperatura de 250F
- adaugati alunele si continuati sa fierbeti, amestecand incet pana amestecul atinge 330F
- cu grija adaugati untul, apoi esenta de vanilie (amestecul incepe sa se 'tulbure')
- cand toate sunt bine incorporate, adaugati bicarbonatul de sodiu si amestecati bine
- se toarna amestecul pe o tava unsa bine cu unt si se lasa la intarit, apoi se rupe in bucati
Daca turnati un strat mai subtire, nucile sau alunele mai marunte, puteti orna verine cu desert, torturi etc.
!nu incercati sa mancati din el cat e cald si gumos, pentru ca dentistul de-abia v-asteapta!
O alta metoda ar fi sa faceti amestecul de mai sus din care vor lipsi alunele/nucile etc si asta pt ca de data asta stau intinse pe tava unsa, iar caramelul se va turna peste ele.
Se pot face si pungute cadou.