Pavlova Cu Capsuni
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Desertul e revendicat downunder.
Nu e clar daca apartine Australiei sau Noii Zeelande, cert este ca a fost creat in onoarea balerinei Anna Pavlova dupa un turneu al acesteia, in cele 2 tari.
Desertul e foarte simplu, un blat dintr-o bezea un pic gumoasa, frisca si fructe.
Pentru forma va puteti lasa imaginatia sa zburde. Se pot face cuiburi micute, se pot face blaturi simple ori cum am vrut eu, un blat simplu inconjurat de motzuri de bezea si puteti obtine ceea ce ati dorit sau o farfurie zburatoare cum mi-a iesit mie LOL (banuiesc ca m-a sabotat zaharul :( .. :) ).
Pentru blat
4 albusuri + 200g zahar (as spune 220 e mai bine)+ 1 lingura de otet+ 1.5 linguri amidon+ 1 vf de lingurita sare + facultativ 1 varf de cutit crema tartar
- albusurile se bat spuma cu mixerul
- se adauga zaharul si sarea in ploaie, urmeaza otetul, crema de tartar si se mixeaza pana se obtine o spuma tare
- pe o tava acoperita cu hartie de pergament trasam un cerc cu diametrul de 22-24cm
- cu ajutorul unei poche a douille (imi scapa termenul, mii de scuze) se toarna bezea pornind din mijlocul cercului spre margine, formand cercuri pana atingem marginea desenata
- urmeaza micile bezele randuite roata pe langa blat si totul se da la cuptorul incins in prealabil la 320F pt minim 60 de minute
- am lasat 75 minute apoi am stins focul si am lasat acolo blatul pt alte 15 minute.
- exteriorul e usor colorat, e un bejuliu frumos, interiorul e gumos si foarte placut
Se umple cu frisca batuta spuma (cca 250ml) si fructele preferate.
Frisca nu trebuie indulcita pt ca blatul e suficient de dulce, insa niste seminte dintr-o pastaie de vanilie ori 1 lingurita de extract de vanilie nu o deranjeaza cu nimic.
Un adaos facultativ ar fi sosul de fruct(e)
Am avut un mango foarte copt, l-am curatat, taiat cubulete mici, dat in clocot pt 2 minute si amestecat bine cu blender-ul manual. L-am strecurat sa fie fin-finutz si m-am lansat in decorarea OZN-ului :))
Taina:
- crema de tartar este folosita de chef-ii din intrega lume pt a obtine o meringue/bezea perfecte. Stabilizeaza albusurile si le ajuta sa-si mentina forma/textura in timpul coptului.
Am facut cantitate dubla, insa nu e necesar daca nu aveti musafiri :)