contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pavlova Cake

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Acu" vreo 13 ani am avut prilejul sa gust aceasta minunatie acasa la ea, adica in Australia, si a fost "dragoste la prima degustare". Chestiunea "tarii natale" e cu ceva schepsis, de fapt "paternitatea" acestui desert este reclamata atat de australieni cat si de neozeelandezi, pentru ca celebra balerina Ana Pavlova a sustinut un turneu in atat in Australia cat si in Noua Zeelanda in 1926-1927 si un chef din acea perioada i-a dedicat, in semn de omagiu, un desert aerat, de spuma, inspirat de tou-tou-ul balerinei, care ar fi fost decorat cu trandafiri de matase in tonuri de rosu si verde, iata de ce prezentarea initiala se pare ca a fost cu capsuni si kiwi.
In fine, daca a fost chef-ul de la Wellington sau de la Melbourne azi nu se mai poate stabili cu certitudine, ideea e ca in Australia acest desert este extrem de popular si banuiesc ca si in Noua Zeelanda si blaturile de "Pavlova-cake" se gasesc in marketuri, ambalate.
Clasicii acestui desert spun ca o pavlova-cake "are exteriorul din mering crocant si interiorul de spuma, acoperita cu frisca".
Prezentarea clasica e cea cu capsuni, kiwi si cu passion-fruit. Prima, prima data cand am degustat eu bunatatea asta in aceasta varianta era.
Azi nu am mai avut passion-fruit, asa ca am asortat suportului spumos capsunile rosii si feliile verzi si aromate de kiwi. 


Pavlova-cake e un desert usor de facut. Ceea ce dureaza mai mult este blatul de bezea, care necesita o uscare lenta la cuptor. Eu am facut blatul cu o seara inainte.
Albusurile, zaharul si zaharul vanilat se bat intr-o bezea foarte ferma:

Pe hartie de copt trasati un cerc si formati blatul cu ajutorul spritului, tinand cont de faptul ca va mai creste la copt:

Se da la cuptorul foarte slab incins (eu am cuptor pe gaz si l-am fixat sub pozitia 150 de grade) si se coace 2-3 ore, cu usa intredeschisa. Nu trebuie sa se rumeneasca, ci sa se usuce:

Ideal este sa se monteze tortul (desertul, ce-o fi) cu cateva ore inainte de a fi servit, umiditatea din frisca batuta va patrunde bezeaua intr-un mod foarte placut.
Deci, se bate frisca bat, se indulceste dupa gust (nu prea tare, pentru ca bezeaua e foarte dulce) si se acopera blatul dupa fantezie, ornand cu fructe proaspete.

Succesul e garantat, inca nu am intalnit pe nimeni sa nu ii placa Pavlova-cake, are un gust proaspat, placut, iar contrastul intre exteriorul crocant si mijlocul spumos este o incantare.

 

 

 

Reteta recomandata de cuinabanateana.blogspot.ro