Pavlova Cake
articol scris de retetecalamama blog retetecalamama.ro
Acu" vreo 13 ani am avut prilejul sa gust aceasta minunatie acasa la ea, adica in Australia, si a fost "dragoste la prima degustare". Chestiunea "tarii natale" e cu ceva schepsis, de fapt "paternitatea" acestui desert este reclamata atat de australieni cat si de neozeelandezi, pentru ca celebra balerina Ana Pavlova a sustinut un turneu in atat in Australia cat si in Noua Zeelanda in 1926-1927 si un chef din acea perioada i-a dedicat, in semn de omagiu, un desert aerat, de spuma, inspirat de tou-tou-ul balerinei, care ar fi fost decorat cu trandafiri de matase in tonuri de rosu si verde, iata de ce prezentarea initiala se pare ca a fost cu capsuni si kiwi.
In fine, daca a fost chef-ul de la Wellington sau de la Melbourne azi nu se mai poate stabili cu certitudine, ideea e ca in Australia acest desert este extrem de popular si banuiesc ca si in Noua Zeelanda si blaturile de "Pavlova-cake" se gasesc in marketuri, ambalate.
Clasicii acestui desert spun ca o pavlova-cake "are exteriorul din mering crocant si interiorul de spuma, acoperita cu frisca".
Prezentarea clasica e cea cu capsuni, kiwi si cu passion-fruit. Prima, prima data cand am degustat eu bunatatea asta in aceasta varianta era.
Azi nu am mai avut passion-fruit, asa ca am asortat suportului spumos capsunile rosii si feliile verzi si aromate de kiwi.
Pavlova-cake e un desert usor de facut. Ceea ce dureaza mai mult este blatul de bezea, care necesita o uscare lenta la cuptor. Eu am facut blatul cu o seara inainte.
Albusurile, zaharul si zaharul vanilat se bat intr-o bezea foarte ferma:
Pe hartie de copt trasati un cerc si formati blatul cu ajutorul spritului, tinand cont de faptul ca va mai creste la copt:
Se da la cuptorul foarte slab incins (eu am cuptor pe gaz si l-am fixat sub pozitia 150 de grade) si se coace 2-3 ore, cu usa intredeschisa. Nu trebuie sa se rumeneasca, ci sa se usuce:
Ideal este sa se monteze tortul (desertul, ce-o fi) cu cateva ore inainte de a fi servit, umiditatea din frisca batuta va patrunde bezeaua intr-un mod foarte placut.
Deci, se bate frisca bat, se indulceste dupa gust (nu prea tare, pentru ca bezeaua e foarte dulce) si se acopera blatul dupa fantezie, ornand cu fructe proaspete.
Succesul e garantat, inca nu am intalnit pe nimeni sa nu ii placa Pavlova-cake, are un gust proaspat, placut, iar contrastul intre exteriorul crocant si mijlocul spumos este o incantare.
Reteta recomandata de cuinabanateana.blogspot.ro