Pãturatã Pe Crumpi
articol scris de lily-musat blog lily-musat.blogspot.com
Ingrediente pentru mancare: 1 bucatica de sunca afumata, 5 cartofi mari taiati rondele, 2 cepe mari taiate cubulete, 4 fire de ceapa verde (in loc de praz), 1 morcov, 1 paradaisa (rosie), boia de ardei dulce, 3 foi de dafin mici, sare, piper si marar pentru asezonat.
Pregatirea mancarii:
Am ales sa fac aceasta mancare intr-un ceaun inalt, gros deoarece trebuie sa fiarba la foc mic, ca ingredientele sa nu se farame. Sunculita afumata, taiata felii se rumeneste bine pe toate partile, dupa care se scoate pe o farfurie si se acopera. In grasimea pe care si-o lasa sunculita in ceaun se caleste ceapa taiata marunt si morcovul pana cand ceapa devine sticloasa. Adaugam boiaua, carnita o punem si pe ea in ceun peste celelalte ingrediente, rosia oparita, curatata de coaja si taiata, foile de dafin, sarea, piperul si adaugam apa cat sa le acopere. Acoperim ceaunul si dam focul mic si lasam sa fiarba.
Acum ne apucam sa pregatim paturata, repede ca nu e timp de stat…
Aluatul de paturata, care a stat la frigider, timp in care am pregatit mancarica, il punem pe planul de lucru, infainat si il intindem cu sucuitorul de cca 8 milimetri grosime, il stropim cu putin ulei si il lasam sa se odihneasca 5 minute, apoi tragem cu grija de marginile aluatului in toate partile, incercand sa il intindem cat de subtire putem, il lasam sa se zvante 5 minute si il pensulam cu ulei.
Umplutura (branza, oul si verdeata) o asezam pe diagonala foii intinse si o rulam, apoi facem o spirala rasucita. Chiar imi place sa ma joc cu aluatul in felul asta.
Paturata in forma de spirala se aseaza cu grija peste mancarica pregatita anterior, care a fiert pana acum la foc mic. Ii facem loc in ceaun, in mijloc. Zeama trebuie sa cuprinda paturata. Daca aveti prea putina zeama, mai adaugati apa.
Paturata se lasa sa fiarba apoi 30-40 de minute la foc foarte mic. Se asezoneaza cu marar proaspat tocat. Eu deja ma minunez de ce mancarica am putut sa fac.Ce buna este!!! Laura iti multumesc pentru retetele tale care sunt fara exceptie. Iti doresc mult success si vanzari cat mai multe la Cutia cu retete.