Pateuri Cu Carne
Sursa Pateuri cu carne
articol scris de Smart Gourmet blog fantasia-gourmet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Tata nu este nici
pe departe vreun bucatar priceput, dar sunt momente in care devine de neoprit
in bucatarie! Cred ca este sub efectul cumulativ al unor emisiuni de bucatarie
la care se uita, pentru ca in rest, el face doar clatite, mamaliga si oua
ochiuri.
Intr-o
dupa-amiaza linistita de iarna, tata si-a propus sa faca pateuri umplute cu
carne la cuptor, asa ca, aveam n-aveam chef de pateuri, am facut impreuna cu el
pateuri cu carne, un pic picante, recunosc, dar bune de te lingi pe degete!
Dificultate-simplu
Timp-40min
Cost-mediu
Ingrediente
- 2 morcovi medii
- 1 albitura tanara
- 1 ceapa
- 1-2 catei de usturoi
- 500g carne tocata-eu am folosit
amstec de porc si vita
- 1 lingura plina de seminte de susan
- 2 linguri de ulei de masline
- 70ml vin bun
- Sare de mare
- Piper proaspat macinat
- Oregano sau cimbru
- Fulgi de ardei iute sau boia iute-asta
daca preferi putin picant
- 1 ou
- 1 pachet de foitaj-eu am folosit
foitajul bella
Mod de preparare
Aluatul va sta a
rece pana in momentul folosirii, iar primul pas este pregatirea umpluturii.
Cureti legumele
si dai morcovii si albitura pe razatoarea mica. Cureti si tai marunt ceapa si
usturoiul.
Intr-o tigaie
suficient de mare pui uleiul, legumele, ceapa, usturoiul si carnea tocata.
Cu
ajutorul unei linguri de lemnsau silicon, amesteci tot timpul pana se caleste
bine carnea si legumele, fara a le arde.
Cand scade tot
lichidul din tigaie se adauga vinul, condimetele si se pune iar pe foc mic pana
se evapora din nou tot lichidul.
Condimentele se
pun dupa gust si in acest moment poti gusta linistita din compozitie, asa ca
poti ajusta unele ingrediente dupa gustul tau, nu dupa reteta mea.
Eu am adaugat o
lingura plina de seminte de susan pe care le-m calit cu restul compozitiei
pentru un plus de gust, dar nu este obligatoriu sa le pui, desi combinatia este
foarte buna.
Lasi la racit
compozitia umpluturii si incepi sa pregatesti aluatul.
Aluatul se
portioneaza in functie de forma finala a pateului. Pot fi triunghiulare,
rotunde, dreptunghiulare pateurile tale cu carne.
Pentru ca in
pachet sunt 2 foi, le-am asezat pur si simplu una peste alta si le-am taiat
astfel incat sa iasa 12 pateuri.
Am pus umplutura
cu ajutorul unei linguri, am pensulat marginile cu ou batut pentru a fi sigura
ca pateurile vor ramane lipite si am adaugat foaia superioara, presand cu
furculita maginile.
Am pensulat ou batut si pe suprafata pateurilor-”ca
sa le facem o fata” cum zice mamaie- asa ca am presarat pt decor seminte de
susan.
Am pus pateurile pe foaie de copt, in cuptorul cald. Tii la foc mediu-mic pateurile aprox 20 de
min pana le vezi umflate si rumenite a auriu.
Tips
Sunt foarte bune
calde, eventual alaturate unui vin bun sau, varianta pentru copii-iaurt de
baut. Sunt perfecte pentru pachet, pentru ca sunt foarte bune si reincalzite la
microunde.