contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pastrav A La Provencale (aioli)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

E o poveste intreaga cu aioli asta.Aioli este un sos,un fel de maioneza de fapt,traditional facut din usturoi,sare si ulei de masline.Diferitele regiuni ale Frantei ii mai adauga cate ceva:.in mod obisnuit se adauga si galbenusuri de ou,cam unul de persoana,2 catei de usturoi,tot de persoana ,zeama de lamaie si cam o ligura de ulei de masline extravergine.Asta in Provence,in alta parte se adauga si mustar.
In Provence insa,aioli desemneaza si un fel de mancare care se face cu peste fiert,legume fierte (de obicei,cartofi,morcov si fasole verde) si sosul aioli.Asa ca iata aioli-ul meu,facut dupa o reteta de la Avignon :
INGREDIENTE :
-3 pastravi
-3 cepe rosii
-1 legatura de marar
-3 catei de usturoi
-1 ceasca vin alb sec
-1 kg de cartofi
-10 morcovi
-200 g fasole verde (eu nu am avut,asa ca nu am pus )
-5 foi de dafin
-sare,piper
ptr sosul aioli :
-3 galbenusuri
-8 catei de usturoi
-aprox 50  ml ulei de masline extravergine
-sare
- 1 Lg zeama de lamaie.
MOD DE PREPARARE :

-intr-o tigaie care sa cuprinda cei 3 pesti,cam  de diametru 30 cm,puneti legatura de marar,ceapa taiata in 2-3,cateii de usuroi,2 foi de dafin,vinul si cantitatea egala de apa la fiert


-cand fierbe amestecul puneti pestii si cand fierbe din nou,acoperitii cu un capac si fierbeti  pestii timp de 10 minute,dupa care ii scoateti si ii pasrtati calzi.

-in acelasi timp puneti o cratita cam de 5-6 litri cu apa la fiert ,in care ati adaugat 1 Lg sare,3 foi de dafin,cateva boabe de piper,2 catei de usturoi si 2 jumatati de ceapa..Dupa ce fierbe intregul  amestec , adaugati  legumele si fierbeti cam 20 de minute pana sunt fierti cartofii.Dupa care strecurati legumele.
Intretimp faceti sosul aioli ,care este un fel de mujdei lipovenesc facut cu ulei de masline,galbenusuri si zeama de lamaie :adica zdrobiti cateii de usturoi in mojar,adaugati putina sare ,cam 1/4 lg si frecati pana incepe sa se emulsioneze.Adaugati cateva picaturi de ulei de masline ,pe rand  si cateva picaturi de zeama de lamaie pana incepe sa se lege sosul ca o maioneza .Apoi adaugati galbenusurile pe rand frecand in continuare,alternativ cu uleiul.Iese un sos aproximativ ca o maioneza,dar mai moale si mai fin ,desi iute.

-puneti pe farfurie un peste,legume presarate cu patrunjel si sosul aioli alaturi.Se manaca trecand pestele si legumele prin sosul cu pricina.
Ca de obicei e mai complicat de spus ca si de facut.Incercarea moarte n-are !
Asa ca pofta buan va doresc si curaj sa incerati acest fel de mancare simplu,bun si tare mediteraneean prin sosul sau.



Articol recomandat de panseluta-violet.blogspot.com