Pastrarea Zarzavatului Pentru Iarna - Varianta Vintage A Doamnei Comsa (ii)
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
"In alta parte a pivnitei facem un alt strat de nisip, in care ingropam varza, varza nemteasca, varza rosie si guliile, dar asa ca numai radacina lor sa fie ingropata in nisip precum d.e. au stat in gradina, dar sa nu se atinga una pe alta. Conopida de iarna este aceea care numai ingropata in pivnita cu radacina in pamant, isi dezvolta rozele si pana a fost in gradina, a avut numai frunze deci pentru ca sa avem conopida proaspata iarna, trebuie sa semanam anume samante de conopida de iarna." (interesanta chestia asta); Mi se pare mie sau exprimarea la pasajul asta i-a iesit cam anevoie doamnei Comsa?
"Cartofii scosi din pamant, ii lasam o zi in curte risipiti, dar nu in soare sa se svante, apoi ii alegem numai pe cei sanatosi, fiecare speciede cartofi, separati pusi in lazi de lemn curati si bine svantati, intr-un colt al pivnitei examinandu-i din cand in cand ca cartofii ce s-ar strica sa fie aruncati dintre cei sanatosi, caci altcum toti se vor strica." Si doar nu vrem asta, nu?
Cununele de ceapa si de usturoi, dupa ce le-am tinut 10 - 15 zile la soare, le punem in pivnita, peste prajini, legate de grinda.
In alt colt de pivnita facem mai multe polite pe cari punem borcanele cu muraturi, sticle cu bulion etc.
In dulapul de sarma, vom pastra diferite mancari, carnuri, vanaturi, unt, branza, etc. spre a nu le bate musca."
Doamna Comsa are sfaturi si pentru cei ce nu au pivnita.
"Neavand pimnita (asa scrie) pentru a pastra zarzavatul, dupa cum am aratat mai sus, atunci suntem nevoiti sa procedam astfel si iata cum:
Curatim zarzavatul (morcovi, telina, astarnac, patrunjel) il spalam bine in apa rece, apoi lasat sa se svante; dupa aceea taiat in felii subtiri, ca muchia unui cutit de groase; pe cari le uscam bine, puse pe scanduri in masina sau in cuptorul de paine, dupa ce am scos painea, apoi puse in borcane mari de sticla sau in cutii, bine inchise si pastrate la un loc uscat si curat.
Aceste zarzavaturi sa fie bine uscate alt-cum mucezesc, dar nici arse sa fie, caci atunci perd din gustul lor natural."
Si pentru ca va stiu curiosi, iete si dulapul de sarma in care se pastrau diverse la fereala de muste.